Zegrean: Prin schimbarea şefului de la DNA nu se schimbă nimic. Iohannis a făcut ce trebuia

În timp ce parte din societatea civilă se simte trădată şi dezamăgită că Iohannis a revocat-o pe Kovesi, fostul şef al CCR Augustin Zegrean susţine că preşedintele ţării nu avea altă alternativă.
Augustin Zegrean
Augustin Zegrean (Epoch Times România)

Preşedintele Iohannis nu avea cum să nu respecte o decizie a Curţii şi era obligat să o revoce din funcţie pe şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, susţine fostul şef al instituţiei Augustin Zegrean.

Potrivit judecătorului, indiferent de revocare, „lupta anticorupţie va merge mai departe” căci DNA are putere suficientă să îşi facă treaba mai departe.

"Preşedintele a făcut ce a fost obligat să facă. Decizia este definitivă, obligatorie, nu putea să nu respecte. Nu se termină lupta anticorupţie aici. Nu cred că instituţiile stau într-un om. Îmi pare rău de Kovesi, este persoana care şi-a făcut acolo datoria cu prisosinţă şi merita să îşi ducă mandatul până la capăt. Dar dacă politicienii asta au vrut, asta au obţinut. Nu cred că o să se oprească aici lupta anticorupţie. Instituţia are putere suficientă să îşi facă treaba în continuare.

Cine se bucură de înlăturarea lui Kovesi se bucură prea devreme şi degeaba. Sigur se găseşte un procuror care să îi ţină locul şi să ducă mai departe această activitate. Este prea susţinută lupta anticorupţie de societate şi de partenerii externi ca să se oprească aici.

Bine face că a luat această decizie. Dacă nici deciziile justiţiei nu se respectă, lucrurile se încurcă rău de tot. Unii consideră că decizia este nedreaptă. Am mai trecut prin momente asemănătoare. Curtea a trecut prin momente mai grele.

Ce spune acolo, în comunicat, că toată lumea trebuie să respecte deciziile CCR, asta e adevărat. Am văzut un post de televiziune care spunea că s-a dat ordin intern de eliberare din funcţie a lui Kovesi”, a declarat Zegrean pentru digi24.ro.

Potrivit lui Zegrean, Iohannis nu avea altă soluţie decât să respecte decizia.

"O decizie ori o respecţi, ori nu. Lupta anticorupţie nu va fi abandonată. Prin schimbarea şefului de la DNA nu se schimbă nimic. S-a mai schimbat, au mai fost doi şefi înaintea lui Kovesi şi de fiecare dată, prin schimbare, lucrurile au mers în mai bine. Îmi pare rău pentru ea că i s-a întrerupt astfel activitatea”, a adăugat fostul şef al CCR.

Pe de altă parte, în timp ce Augustin Zegrean susţine că Iohannis nu avea altă alternativă, există şi voci care îl acuză dur pe şeful statului. Unul dintre cei ce au reacţionat dur la decizia luată de Iohannis este Liviu Avram, unul dintre jurnaliştii cei mai titraţi pe teme legate de Justiţie, care cataloghează revocarea şefei DNA drept un gest de laşitate maximă.

Potrivit lui Avram, şeful statului mai avea câteva opţiuni la îndemnă.

"Dacă nu a găsit timp de o lună alte soluţii, câtă vreme existau, doar a mimat refuzul de a revoca şi a făcut un simplu joc de imagine să arate că e în opoziţie cu puterea. Gestul de azi arată că e complice la ce fac aceşti oameni. Am serioase dubii că cei aflaţi acum la putere, de ruşine la apelul preşedintelui, vor renunţa la mutilarea legislaţiei penale. Nu vor renunţa, iar preşedintele va face un joc mimat de opoziţie, atacând acele legi la CCR, returnându-le la Parlament, unde rezultatul e previzibil. Preşedintele, dintr-o singură mişcare, prin interpuşi, ne aruncă într-o cu totul altă situaţie politică şi juridică. Legislaţia penală va merge înainte. Ştim ce e acolo, dezincriminări şi mutilare. Nu avem alte speranţe decât de la poporul român, care nu poate să se exprime decât peste doi ani şi jumătate", a declarat Liviu Avram.

Avram a mai explicat că, în primul rând, deciziile CCR trebuie înţelese, ori aceasta este ambiguă.

"Poţi constata că această decizie este iraţională şi ilogică. Preşedintele avea o marjă de mişcare să respecte acea parte din decizie care a întrunit o majoritate cerută de lege, pentru că nu tot ce scria acolo întrunea majoritatea cerută de lege. Preşedintele putea să respecte acea decizie şi nu să ne arunce cu 30 de ani în urmă, când procurorii erau supuşi ministrului Justiţiei", a precizat jurnalistul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne