Zegrean: Decizia CCR de joi nu reprezintă o invalidare a referendumului din 26 mai

Augustin Zegrean
Augustin Zegrean (Epoch Times România)

Controversata decizie prin care CCR a decis că nu pot fi interzise prin Constituţie amnistia şi graţierea faptelor de corupţie nu reprezintă, nici pe departe, o înfrângere a preşedintelui Klaus Iohannis şi a opoziţiei, aşa cum insistă propaganda PSD-ALDE, susţine fostul şef al CCR, Augustin Zegrean, într-un interviu acordat podul.ro

Fostul şef al CCR mai susţine că Iohannis, PNL şi USR au la îndemână o soluţie comună: elaborarea unui proiect de lege care să fie acceptat de judecătorii CCR şi ale cărui prevederi să fie, finalmente, introduse în Constituţie.

„După decizia CCR de joi, care a hotărât că propunerile de modificare a Constituţiei iniţiate de PNL-USR şi PSD-ALDE încalcă Legea fundamentală, preşedintele Klaus Iohannis şi partidele de opoziţie au un drum unic de urmat, şi sunt convins că îl vor parcurge. Soluţia este elaborarea unei legi corecte, un proiect de lege care să fie acceptat de CCR şi, ulterior, introdus în Constituţie.

O spun ca să înţeleagă oricine: decizia CCR de joi nu reprezintă, nici pe departe, o invalidare a referendumului din 26 mai. Judecătorii au analizat nişte propuneri de modificare a Constituţiei, nu au luat în discuţie, nici o clipă, referendumul organizat cu succes de Klaus Iohannis.

Desigur, propaganda PSD-ALDE şi aşa-ziştii comentatori din tabăra guvernamentală insistă că decizia CCR ar reprezenta o înfrângere a preşedintelui, ceea ce nu-i deloc adevărat! Iohannis şi opoziţia au soluţia elaborării unei legi corecte, având totodată în spate masivul vot pe care românii l-au exprimat la referendumul din 26 mai.

Eu consider că, de data aceasta, judecătorii CCR au procedat corect. Totuşi, este clar că nu poţi scrie în Constituţie chiar ce vrea fiecare dintre noi. Constituţia e un act suprem care nu se modifică în fiecare zi – nu este o lege pe care azi o faci, mâine o abrogi. Este normal să existe o serie de exigenţe cu privire la textele pe care vrei să le introduci în Constituţie. Bunăoară, chiar nu era treaba CCR să spună că întrebările propuse de Klaus Iohannis au fost gândite prost, confuz – asta nu ţine de activităţile Curţii.

Aceştia sunt paşii fireşti: elaborarea unei legi corespunzătoare, acceptarea acesteia de CCR, trecerea acesteia de referendum şi introducerea prevederilor în Constituţie”, a declarat Augustin Zegrean, în exclusivitate pentru Podul.ro.

Reamintim că CCR a respins, joi, iniţiativele de revizuire a Constituţiei depuse de opoziţie şi de putere după referendumul pe justiţie din 26 mai. Motivul invocat: interzicerea amnistiei şi graţierii faptelor de corupţie depăşeşte limitele de revizuire a Legii fundamentale.

Decizia a fost luată în unanimitate de cei opt judecători prezenţi la şedinţă. A absentat doar Simina Tănăsescu, fosta consilieră pe probleme constituţionale a preşedintelui Klaus Iohannis.