Zegrean: "Dacă nu ţinem cont de recomandările Comisiei de la Veneţia, atunci plecăm din Europa"

Dacă România vrea să fie în grupul celor democraţi şi al statului de drept, obligatoriu trebuie să ţină seama de precizările făcute de Comisia de la Veneţia, susţine fostul şef al CCR Augustin Zegrean, în condiţiile în care Comisia a venit cu recomandări în direcţie diametral opusă liniei adoptate de PSD şi ALDE.
Augustin Zegrean
Augustin Zegrean (Epoch Times România)

Autorităţile române trebuie să ţină cont de recomandările făcute de Comisia de la Veneţia privind modificările Legilor Justiţiei, susţine fostul şef al CCR Augustin Zegrean: "Dacă nu ţii seama de ei, atunci plecăm din Europa".

"Dacă vrem să fim în grupul celor democraţi şi al statului de drept, obligatoriu trebuie să ţinem seama de aceste precizări. Ei fac recomandări în cazul tuturor statelor care apelează la ei. Sunt oameni foarte bine pregătiţi profesional, care au democraţia în sânge. Dacă nu ţii seama de ei, atunci plecăm din Europa", a declarat fostul preşedinte CCR Augustin Zegrean, pentru Digi24.

Zegrean a mai apreciat însă că modificarea Constituţiei îi pare "uşor exagerată" pentru că nu Constituţia trebuie modificată pentru a crea acest echilibru între ministru, CSM şi preşedintele României.

"Trebuie ceva schimbat. Dar nu Constituţia. Constituţia permite orice abordare legislativă. Echilibrul trebuie să existe şi trebuie să fie înscris în lege", a susţinut Zegrean.

Reamintim că în presa română au apărut, vineri, recomandările Comisiei de la Veneţia privind modificările aduse Legilor Justiţiei. Poziţia Comisiei este una foarte critică, din ea reieşind că modificările aduse de coaliţia PSD-ALDE riscă să submineze independenţa procurorilor şi judecătorilor, precum şi încrederea publicului în justiţie.

Totodată, comisia recomandă să se revină asupra modificărilor operate de PSD-ALDE în ceea ce priveşte numirea şi revocarea procurorilor şefi ai principalelor parchete – DNA, DIICOT şi Parchetul general şi cere ca în procedură să fie menţinut rolul preşedintelui României şi al CSM pentru a echilibra influenţa ministrului Justiţiei.

Ministrul Justiţiei nu ar trebui să aibă mai multă putere în această procedură decât şeful statului sau al CSM, mai observă Comisia de la Veneţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne