Marş de amploare la Moscova. Ruşii îi aduc un ultim omagiu lui Boris Nemţov

Omagiu adus liderului opoziţiei ruse Boris Nemtsov
Omagiu adus liderului opoziţiei ruse Boris Nemtsov (facebook.com)

Din ce în ce mai mulţi cetăţeni ruşi se strâng duminică, în centrul Moscovei, pentru a-i aduce un ultim omagiu liderului opoziţiei ruse, Boris Nemţov, împuşcat mortal, în noaptea de vineri spre sâmbătă, la câţiva paşi de Kremlin, relatează ediţia online a BBC News.

Boris Nemţov trebuia să conducă astăzi un marş de protest împotriva politicilor preşedintelui rus Vladimir Putin, însă nu a mai apucat. Vineri, Nemtsov a fost împuşcat de patru ori în spate, în timp ce se plimba în apropiere de Kremlin, de către un un individ necunoscut, aflat într-o maşină.

Preşedintele Vladimir Putin a condamnat uciderea lui Boris Nemtsov catalogând-o drept "josnică şi cinică" şi a promis că-i va găsi pe ucigaşii acestuia.

De cealaltă parte, aliaţii lui Nemţov susţin că asasinatul are motive politice în spate, mai exact opoziţia acestuia faţă de Putin şi de conflictul din estul Ucrainei.

Susţinătorii opoziţiei se întâlnesc nu departe de Kremlin, de unde vor porni în marş spre locul unde a fost asasinat Boris Nemţov – Marele Pod Moskvoretsky.

Steaguri şi flori

Autorităţile din Moscova au aprobat anterior un marş pentru 50.000 de oameni, dar organizatorii au anunţat că, în urma asasinării lui Nemţov, la manifestarea de astăzi ar putea participa chiar mai mulţi persoane.

Mulţi dintre manifestanţi au adus cu ei drapelul naţional şi braţe de flori, pentru a le depune la locul asasinatului. Alţii ţin în mână pancarte cu lozinci precum "El a murit pentru viitorul Rusiei" sau "Ei s-au temut de tine, Boris".

Apropiaţii lui Boris Nemţov sunt siguri că acesta a fost asasinat pentru că a îndrăznit să vorbească de corupţie, de dominaţia din ce în ce mai autoritară a lui Putin, precum şi despre conflictul din Ucraina pe care Nemţov îl numea "războiul nebun, agresiv" al preşedintelui Putin.

Potrivit reporterului BBC, manifestanţii sunt revoltaţi că politica lui Putin a creat o stare de spirit de naţionalism extrem, stare accentuată în fiecare zi de televiziunea de stat.

Rusia a devenit o ţară în care criticii sunt etichetate drept "trădare." Iar acum, una dintre cele mai sonore vocile ale disidenţei, vocea lui Nemţov, a fost redusă la tăcere.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.