Zeci de judecători români au participat la un studiu despre genetică finanţat de o fundaţie controlată de Kremlin

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (wikipedia.org)

73 de judecători de la Curtea Supremă a României au participat la un studiu ştiinţific finanţat de o fundaţie din Moscova, care este controlată în mod direct de Kremlin, relatează Ziare.com.

Studiul, publicat marţi în prestigioasa revistă Nature, a abordat tema geneticii şi nevoia de pregătire a magistraţilor în acest domeniu, fiind folosit un chestionar cu 25 de întrebări cheie care să verifice cunoştinţele magistraţilor despre genetică.

La realizarea acestui studiu, intitulat, “Judecând în era genomică: cunoştintele genetice, încrederea şi nevoia de instruire a judecătorilor”, au participat 283 de persoane, inclusiv 73 de judecători şi 94 de avocaţi, restul fiind studenţi sau persoane care lucrează în alte profesii care nu ţin de drept.

Studiul a concluzionat că, în proporţie de 100%, judecătorii au fost de acord că anumite noţiuni despre epigenetică ar trebui incluse în programul de pregătire ale judecătorilor.

Autorii studiului au precizat că toţi judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au fost special recrutaţi pentru acest demers, colectarea datelor de la aceştia fiind realizată cu ajutorul a doi membri ai instanţei supreme, potrivit Adevărul.ro. Chestionarele au fost completate online în perioada august 2017 - ianuarie 2018, o perioadă dificilă pentru Justiţia din România.

Studiul a fost realizat de cercetători de la Universitatea Goldsmiths din Marea Britanie şi de la Centrul Internaţional de Cercetare în Dezvoltare Umană al Universităţii din Tomsk (Rusia).

În ceea ce priveşte finanţarea studiului, banii au venit de la Russian Foundation for Basic Research Grant, o organizaţie federală creată pe 27 aprilie 1992 prin decret prezidenţial, al cărei obiect oficial de activitate este susţinerea cercetării ştiinţifice. Fundaţia este controlată de guvernul Federaţiei Ruse, potrivit site-ului fundaţiei.

Articolul integral aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne