Zeci de grupuri civice cer demisia lui Carmen Dan după ridicarea protestatarilor din Topoloveni

Carmen Dan
Carmen Dan (Florin Chirilă/Epoch Times)

Peste 40 de organizaţii şi grupuri civice din ţară şi Diaspora critică dur ridicarea de către jandarmerie a protestatarilor anti-Dragnea de la Topoloveni şi cer demisia ministrului de Interne, Carmen Dan, după cele întâmplate.

Potrivit semnatarilor apelului, Jandarmeria a încălcat Constituţia, iar Guvernul, prin MAI, orientează România spre o formă de guvernământ dictatorială şi autocrată.

Redăm scrisoarea deschisă a celor peste 40 de organizaţii, scrisoare făcută publică după ce jandarmeria a ridicat vineri toţi protestatarii ieşiţi în stradă la Topoloveni pentru a-i transmite paşnic lui Liviu Dragnea nemulţumirea lor faţă de modul în care este condusă ţara:

"Asociaţiile şi mişcările civice semnatare resping procedura abuzivă de intimidare şi de forţă a jandarmilor la Topoloveni, în ziua de 17 Mai, 2019. Câţiva protestatari paşnici şi un corespondent al Rezistenţa TV au fost înconjuraţi de un efectiv supradimensionat de jandarmi care i-a obligat să intre în duba Jandarmeriei, apoi i-a condus la secţia de poliţie. Singurul motiv oferit vag a fost evacuarea zonei în care se desfăşura un eveniment privat. Considerăm că Jandarmeria a făcut abuz de autoritate printr-o sancţionare ce nu presupunea conducerea la secţia de poliţie, deoarece nu există vreo stare de pericol. În plus, protestatarii nu au refuzat legitimarea.

Apreciem că instituţia jandarmeriei a încălcat Art. 30 din Constituţie, libertatea de exprimare a opiniilor şi libertatea de comunicare în public. Prin îndepărtarea protestatarilor paşnici a fost practicată cenzura şi a fost îngrădită libertatea presei.

Până să intru în live, 3 jandarmi m-au atenţionat că nu am dreptul să filmez, deşi eram în spaţiul public, deoarece am nimerit la un eveniment privat la care urma să participe şi preşedintele PSD. Ba mai mult, după cum se poate vedea şi pe imaginile publicate pe Facebook, am fost obstrucţionat de vreo 7 jandarmi să îi filmez pe cei doi oameni care afişau un banner”, declară Traian Paparete, cameramanul Rezistenţa TV.

Protestăm faţă de acţiunile executivului prin intermediul Ministerului de Interne, de a orienta România spre o formă de guvernământ dictatorială şi autocrată. În data de 14 mai, ministrul de interne Carmen Dan a ameninţat cu dosare penale participanţii la manifestaţiile de stradă desfăşurate la Iaşi şi Galaţi. Ministrul de interne a pretins că incidentele au fost încercări ale protestatarilor de a „împiedica desfăşurarea de activităţi de campanie ale simpatizanţilor PSD”. Ministrul de interne, chiar dacă este numit politic, nu are dreptul să profereze ameninţări la adresa unor cetăţeni doar pentru ca aceştia protestează împotriva unui partid, fie el şi de guvernământ. Partidul nu este statul. Partidul respectiv nu este România, ţară în care încă sperăm că sunt respectate drepturile cetăţenilor.

Cerem ministrului de interne să îşi depună demisia în semn de respect faţă de statul de drept şi respectarea valorilor statului de drept. Ministrul să îşi dea demisia, cu atât mai mult cu cât, dacă evenimentul privat era protejat de jandarmi, jandarmii sunt plătiţi din bani publici. Acest gest ar dovedi că România nu se îndreaptă spre dictatură şi că jandarmeria nu începe să fie organizată într-o formă de poliţie politică."

Este nevoie de o reformare a instituţiilor României, stat membru al Uniunii Europene. Jandarmeria este o instituţie plătită din bani publici. Confuzia creată cu această ocazie, din care reiese că Jandarmeria este o instituţie care asigură paza şi ordinea la evenimente cu caracter privat ale unor persoane care deţin vremelnic funcţii publice, este nocivă.

Grupuri civice semnatare:

#activAG Piteşti

Acţiunea Civică Galaţi

Alba Iulia Civică

Asociaţia Aradul Civic

Asociaţia Platforma România 100
Braşovul Civic

Canada Save Roşia

Corupţia ucide
Cuza Vrea Dreptate Iaşi

Diaspora Franţa Solidară cu România

Diaspora Milano

Eu Ro Aleg

Geeks for Democracy

Grupul Civic Cetăţean Implicat

Grupul Civic Madrid

Iniţiativa România

Iniţiativa Timişoara

Mişcarea Civică Diaspora Belgia

Oradea Civică

Procivic Baia Mare

Rădăuţiul Civic
Reset

Rezist Bilbao
Rezist Budapesta

Rezist Constanţa
Rezist Dublin

Rezist Galaţi
Rezist Iaşi

Rezist Ingolstadt. Şi eu sunt din România

Rezist - Londra Protestatari Pro Democraţie

Rezist Lyon

Rezist Marseille

Rezist Milano

#RezistWMW

Rezist Zürich

#REZISTENŢA

#Rezistenta din Diaspora

Ştafeta Steagului Uniunii Europene

Vă Vedem din Iaşi

VeDem Just - Voci pentru Democraţie şi Justiţie
Umbrela Anticorupţie Cluj

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne