Zeci de democraţi americani avertizează împotriva unui atac preventiv vizând Phenianul

Mai mulţi democraţi americani îl avertizează pe preşedintele Donald Trump să nu lanseze un atac împotriva Coreei de Nord. Phenianul a testat recent mai multe rachete balistice.
Preşedintele american Donald Trump
Preşedintele american Donald Trump (Mario Tama/Getty Images)

Un grup de 64 de democraţi îngrijoraţi de izbucnirea unui război cu o putere nucleară a declarat marţi, într-o scrisoare, că orice atac preventiv ar trebui aprobat de Congresul SUA înainte să fie pus în derulare, potrivit publicaţiei The New York Times.

Democraţii respectivi au declarat că sunt necesare mai multe dezbateri “în loc să se lanseze atacuri, sau să se declare un război împotriva unui stat înarmat nuclear precum Coreea de Nord”, se precizează în scrisoare. “Într-o regiune atât de volatilă, o politică inconstantă sau imprevizibilă este însoţită de riscul unui conflict inimaginabil”.

De asemenea, ei au cerut administraţiei Trump să prezinte dovezi ale unei politici care urmăreşte să îmbunătăţească perspectivele negocierilor cu Phenianul.

Grupul a mai cerut administraţiei preşedintelui Donald Trump să furnizeze mai multe informaţii în privinţa paşilor făcuţi pentru a direcţiona sau a îmbunătăţi perspectivele unor negocieri “care ar putea reduce potenţialul unui război catastrofic şi care ar putea duce în cele din urmă la denuclearizarea peninsulei”.

Tensiunile s-au amplificat semnificativ în regiune din cauza programelor desfăşurate de Coreea de Nord pentru dezvoltarea de arme nucleare şi rachete balistice, programe pe care Phenianul le vede ca un factor de descurajare a unei posibile invazii din partea adversarilor săi.

În scrisoare, democraţii au susţinut că toate administraţiile precedente au exclus posibilitatea unei acţiuni militare împotriva Coreei de Nord.

“În cele din urmă, [ele] au determinat că nu există vreo opţiune militară care să nu implice riscul unei contrareacţii din partea Phenianului”, se arată în scrisoare.

Coreea de Nord a testat recent o nouă rachetă balistică, numită Pukguksong-2, atrăgând asupra sa noi condamnări din partea Consiliului de Securitate al ONU, care a avertizat că este pregătit să aplice noi sancţiuni împotriva regimului comunist nord-coreean.

Luna trecută, SUA a trimis un grup maritim de luptă în vestul Oceanului Pacific, în apropierea Peninsulei Coreene, pentru a avertiza Phenianul în privinţa provocărilor sale agresive.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe