Zece tradiţii legate de bebeluşul regal (AP)

William şi Kate sunt consideraţi a fi noua faţă a unei instituţii vechi de secole întregi, care păstrează ce este mai bun din tradiţii dar ţin, în acelaşi timp, pasul cu vremurile. Associated Press relatează zece lucruri care trebuie ştiute despre bebeluşul regal, în raport cu naşterile regale din trecut.

- Naşterea acasă

Majoritatea oamenilor consideră că naşterea la spital este de la sine înţeleasă, însă până acum numai câţiva zeci de ani, obiceiul în familia regală, la fel ca în familiile oamenilor de rând, era de a naşte acasă.

Regina Elisabeta a II-a s-a născut pe Strada Bruton nr. 17 din Londra, adresa unei case private, şi a dat naştere fiilor ei Charles, Andrew şi Edward la Palatul Buckingham. Singura ei fiică, Prinţesa Anne, s-a născut la Clarence House, de asemenea o reşedinţă regală.

În anii '80 însă, tradiţia s-a schimbat. Prinţii William şi Harry s-au născut în aripa privată Lindo Wing de la Spitalul St. Mary, în centrul Londrei.

- Educaţia acasă

O lungă perioadă de timp, copiii regali au fost educaţi în privat. Regina a fost şcolită acasă de tatăl ei, de meditatori şi guvernatoare şi nu s-a amestecat niciodată cu oameni de rând la vreo şcoală, colegiu sau universitate.

Charles a fost primul moştenitor regal care a mers la şcoală, iar copilul lui William şi Kate, care au fost amândoi educaţi în şcoli independente, va face, fără îndoială, acelaşi lucru.

- Tatăl prezent în maternitate

William a afirmat că intenţionează să fie prezent atunci când va naşte Kate, aşa cum se aşteaptă de la majoritatea părinţilor moderni. El calcă pe urmele tatălui său, Charles, care povestea cât de mult i-a plăcut să fie prezent în sala de naşteri într-o scrisoare către naşa sa, Patricia Brabourne.

'Sunt atât de recunoscător că am fost alături de Diana tot timpul, pentru că, la sfârşitul zilei, am simţit într-adevăr că am participat la procesul de naştere', a scris Charles la puţin timp după naşterea lui William.

Lucrurile au stat altfel atunci când s-a născut Charles. Atunci când regina (pe atunci Prinţesa Elisabeta) a intrat în travaliu, soţul ei, Prinţul Philip, a plecat să joace squash la Palat - din nelinişte, nu din indiferenţă, a notat biograful acestuia, Jonathan Dimbleby, conform agenţiei de presă americane.

- Intruşi oficiali

La începutul anilor 1900 - şi probabil şi înainte -, obiceiul cerea ca la naşterea unui copil regal să fie prezenţi oficiali guvernamentali. De exemplu, atunci când s-a născut Regina Elisabeta a II-a, în 1926, alături de doctori a fost prezent şi ministrul afacerilor interne.

Ministrul de interne actual, Theresa May, a afirmat că tradiţia veche de secole cerea ca un oficial să fie prezent 'ca să ateste faptul că era vorba despre o naştere regală, iar copilul nu a fost adus din altă parte'. Din fericire pentru Kate, această practică a fost abolită de către Regele George al VI-lea cu mulţi ani în urmă.

- Câte nume?

În afară de sexul copilului, cel mai mare mister înaintea unei naşteri regale este cel legat de numele acestuia. Majoritatea membrilor familiei regale au trei sau patru nume mici, de obicei într-o combinaţie care onorează monarhi din trecut sau rude. Numele întreg al reginei este Elizabeth Alexandra Mary, după mama, străbunica şi bunica sa, iar numele întreg al lui William este William Arthur Philip Louis.

Conform caselor de pariuri, numele bebeluşului regal va fi, cel mai probabil, Alexandra, Charlotte, Elisabeta sau George. În orice caz, ar putea dura o vreme până când publicul va afla numele viitorului monarh. Numele lui William a fost anunţat la o săptămână după naşterea sa.

- Numele de familie

Membrii familiei regale nu trebuie să aibă un nume de familie, scrie Associated Press. Titlul corect, atunci când ne referim la bebeluşul regal, va fi Alteţa Sa Regală - nume - de Cambridge. Dacă este nevoie, membrii actuali ai familiei pot folosi numele de Mountbatten-Windsor, adoptat în 1960 pentru toţi copiii reginei, o combinaţie între Windsor, numele de familie adoptat de George al V-lea în 1917 pentru a înlocui Saxe-Coburg-Gotha, şi numele de familie al Prinţului Philip, Mountbatten.

- Botezul

Bebeluşii regali sunt, de obicei, botezaţi la câteva zile sau săptămâni după ce se nasc. Există mai multe locuri posibile unde ar putea avea loc botezul copilului lui William şi Kate.

Regina a fost botezată în capela privată de la Palatul Buckingham, iar William şi Charles, în Music Room, tot în palat.

- Anunţul naşterii

Modul tradiţional de anunţare a unei naşteri regale este cât se poate de demodat: un mesager călătoreşte cu maşina de la spital la Palatul Buckingham, ducând o bucată de hârtie pe care sunt precizate sexul, greutatea şi ora naşterii bebeluşului. Ştirea este apoi postată pe un şevalet în faţa palatului, pentru a putea fi văzută de toată lumea.

În vremurile vechi, anunţul era făcut lumii de un crainic radio, însă în zilele noastre există internetul şi reţelele sociale. Imediat ce este afişat comunicatul, oficialii postează ştirea pe Twitter.

- Cu sau fără dădacă?

William şi Kate nu au făcut niciun anunţ public referitor la angajarea unei dădace care să-i ajute să-l crească pe noul membru al familiei. Mulţi se aşteaptă ca aceştia să fie părinţi mai implicaţi decât generaţiile anterioare. Există speculaţii potrivit cărora, datorită relaţiilor strânse ale cuplului cu părinţii lui Kate, Michael şi Carole Middleton, aceştia din urmă vor juca un rol important în creşterea copilului.

Dădacele au jucat mereu un rol central în îngrijirea bebeluşilor regali. Charles a fost foarte apropiat de dădacele lui, la fel ca William şi Harry, care s-au bucurat de o relaţie strânsă cu Tiggy Legge-Bourke.

- Un bun venit cu răsunet

Unele lucruri nu se schimbă niciodată. Naşterea primului copil al prinţului William şi al soţiei sale Kate urmează să fie marcată de 62 de salve de tun trase de compania de artilerie de la Turnul Londrei şi de un spectacol de lumini pe Tamisa, încheie AP.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe