Zece persoane au fost condamnate pentru reţinerea unor petiţionari chinezi în Închisorile Negre

Poliţişti care stau în faţa Marii Săli a Poporului din Beijing.
Poliţişti care stau în faţa Marii Săli a Poporului din Beijing. (Ed Jones / AFP / Getty Images)

Un tribunal chinez a condamnat zece operatori de "Închisori Negre" - centre de detenţie secrete pentru petiţionari, care se confruntă de cele mai multe ori cu tortură şi alte abuzuri în timp ce se află acolo - la pedepse cu închisoarea cuprinse între şase luni şi doi ani. Sentinţa este, de asemenea, o admitere tacită a existenţei unor astfel de instituţii, pe care regimul le-a negat în mod constant.

Instanţa de la Beijing l-a acuzat pe Wang Gaowei, inculpatul principal al cazului, de închiriere a doua depozite în districtul Chaoyang din Beijing şi de angajarea mai multor bătăuşi pentru a reţine petiţionarii din provincia Henan, care îşi exprimau plângerile în capitala chineză cu privire la diverse probleme cu care se confruntă în provincia lor, a informat mass-media condusă de stat. Aceste "Închisorile Negre", care au atins notorietate în China, sunt utilizate pentru a păstra temporar petiţionari în Beijing, înainte de a fi trimişi înapoi acasă.

Într-un incident din februarie 2012, patru persoane care au fost închise în centrul lui Wang au fost rănite înainte de a se întoarce la Henan, potrivit Cotidianului China condus de stat. S-au întors după două luni şi au raportat despre detenţia lor la poliţie, care a făcut investigaţii apoi asupra centrului lui Wang şi apoi l-au arestat.

Un fapt care ajută la stimularea sistemului de închisori negre este acela că oficialii Partidului Comunist din China sunt penalizaţi prin intermediul unui sistem de puncte atunci când un petiţionar din regiunea lor reuşeşte să ajungă la oficiul central de apel de la Beijing, potrivit Cotidianului China.

În aceste centre de obicei petiţionarii se confruntă cu tortură, viol, bătăi şi chiar moartea.

Petiţionarii implicaţi în cazul lui Wang erau furioşi pe sentinţa de condamnare dată de tribunalului din Beijing, deoarece oficialităţile locale, care în opinia lor erau responsabile pentru detenţia lor, nu au fost implicate în niciuna dintre infracţiuni.

"Verdictul a punctat faptul că nu are nimic de a face cu guvernul local, cum poate fi posibil?", a declarat Jia Qiuxia, un petiţionar, conform ziarului South China Morning.

La patru dintre victime li s-au dat aproximativ 2.400 de yuani (385 de dolari) drept compensaţie, dar a precizat că acest lucru nu este suficient pentru a acoperi leziunile sau suferinţa lor psihică provocate de bătăile la care au fost supuşi de gardieni. Jia a precizat că, în ciuda pedepselor inculpaţilor, ea crede că "Închisorile Negre" vor continuă să existe peste tot în China. "Încă aud despre alte persoane care sunt reţinute", a declarat aceasta pentru ziar.

Nicolas Bequelin din cadrul Human Rights Watch a declarat că sentinţele atenţionează şi alţi oficiali locali ai Partidului Comunist, care ar putea să se gândească să intercepteze petiţionari în Beijing. Dar acesta a susţinut că pedepsirea huliganilor angajaţi responsabili pentru înfiinţarea închisorilor nu rezolvă rădăcina problemei.

"Beijingul va continua să caute o altă modalitate atâta timp cât petiţionarii sunt percepuţi ca perturbând imaginea Capitalei", a declarat Bequelin Morning Post.

Cercetătorul din domeniul drepturilor omului din Hong Kong, Joshua Rosenzweig, a declarat Presei Asociate că acest caz este "cu siguranţă semnificativ, dar este, de asemenea, probabil, vârful aisbergului".

Rămâne de văzut dacă regimul chinez va continua să urmărească cazurile similare împotriva operatorilor de "Închisori Negre", a declarat Rosenzweig, sau dacă condamnarea de săptămâna aceasta a fost doar una izolată.

Hu Jun, care a făcut apeluri în China timp de 17 de ani, a declarat pentru The Epoch Times că răpirile petiţionarilor sunt, de obicei, efectuate de către persoanele legate de aparatul de"menţinere a stabilităţii" Partidului Comunist (Weiwen), ajutate comitetele din cartierele locale şi departamentele de poliţie.

Maşinăria Weiwen este supravegheată de către Comitetul pentru Afaceri Politice şi Legislative (CAPL), un organ al Partidului care controlează toate forţele de securitate din China.

Un om din interior de la Beijing a declarat recent pentru Săptămânalul New Epoch, o revistă de ştiri publicată în Hong Kong şi în Statele Unite ale Americii, că foşti oficiali de rang înalt din CAPL au prezentat recent un raport în care se preciza că 453 de oficiali de securitate au fost supuşi la shuanggui, un proces secret de interogare şi detenţie al Partidului în ultimele trei luni - majoritatea din cadrul sectorului de securitate publică. În plus, 12 oficiali de rang înalt ai CAPL s-au sinucis. Shuanggui este, de obicei pus în aplicare împotriva oficialilor care au "încălcat disciplina", inclusiv angajarea în acte de corupţie sau nerespectarea unor edicte importante ale partidului.

Proeminentul avocat pentru drepturi, Pu Zhiqiang, a postat la 6 februarie pe diferitele sale conturi pe microbloguri, drept răspuns la ştiri: "Eu spun că fostul ministru al Securităţii Publice, fostul şef al CAPL şi acum camaradul nostru în vârstă, Zhou Yongkang, distruge naţiunea şi distruge poporul nostru. Dacă vrem să ieşim din umbra menţinerii stabilităţii, sistemul de stabilitate socială a lui Zhou trebuie să fie tras la răspundere. Prea multe tragedii sunt direct legate de Zhou Yongkang. Zhou a stat la putere timp de zece ani. Acesta într-adevăr otrăveşte societatea şi ucide poporului nostru".

Xie Jiyou, un analist al maşinaţiunilor politice ale Beijing-ului, a declarat pentru The Epoch Times că reportajul despre această ştirie dată de Xinhua arată că Xi Jinping, în curs de pregătire pentru stoparea sistemului de reeducare prin lagăre de muncă al Chinei, a mers un pas mai departe în lovirea lui Zhou şi a sistemului de "menţinerea a stabilităţii" a CAPL.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe