Zboruri anulate în Japonia datorită erupţiei vulcanului Aso



Fumul se înalţă din vulcanul Aso de pe insula niponă Kyushu.
Fumul se înalţă din vulcanul Aso de pe insula niponă Kyushu. (Captură Foto)

Zborurile din Japonia au fost anulate sau deviate joi pentru a evita un nor de cenuşă şi fum provocat de vulcanul Aso care a erupt în sudul ţării.

Japan Airlines a anulat deja cel puţin 12 zboruri cu plecare de pe aeroportul Kumamoto — cel mai apropiat de vulcanul devenit activ pentru prima dată după 1995 — dintre care o parte sunt operate de compania Jetstar Japan. Zborurile de sosire au fost anulate aproape în totalitate.

Vulcanul Aso, a cărui căldare imensă domină principala insulă sud-vestică niponă Kyushu a prins viaţă marţi şi se află în prezent la nivelul de alertă 2.

Meteorologii au avertizat că pietre şi cenuşă ar putea cădea pe o rază de 1 km în jurul vulcanului.

Este prima erupţie a vulcanului Aso în 19 ani şi are loc la două luni după ce vulcanul Ontake din Nagano a ucis peste 60 de alpinişti când a erupt fără niciun avertisment.

Luna trecută, experţii au emis avertismente în privinţa posibilului dezastru de pe insula Kyushu, care a fost lovită de mai multe erupţii masive în ultimii peste 120.000 de ani. Experţii au declarat că regiunea, în care locuiesc aproximativ 7 milioane de oameni, ar putea fi îngropată sub lavă în doar două ore.

Aso face parte din cei 47 de vulcani aflaţi sub supraveghere dintre cei 110 activi pe care îi numără Japonia.