Yoga luată în colimatorul oficialilor ruşi drept "mişcare ocultă"

Yoga
Yoga (GREG WOOD / AFP / Getty Images)

Oficialii din oraşul central rusesc Nizhnevartovsk au luat măsuri pentru a împiedica organizarea de cursuri de yoga în clădirile municipale, motivul fiind acela de a opri răspândirea "cultelor religioase", a raportat publicaţia Kommersant, conform Moscow Times.

Reprezentanţii a cel puţin două centre de Hatha Yoga din oraş – Aura şi Ingara – au primit scrisori care detaliază planurile oficialilor din Nizhnevartovsk de a opri desfăşurarea claselor de yoga în clădirile municipale. Ambele centre închiriaseră un spaţiu pe un stadion şi într-o sală de întâlniri publice numită Samotlor.

Una dintre scrisori, văzută de Kommersant şi trimisă de Serghei Levkin, oficial de rang înalt în Nizhnevartovsk, către şefa departamentului pentru politică socială şi de tineret Marianna Parfenova, cere ca aceasta din urmă să ia toate măsurile necesare pentru a opri desfăşurarea cursurilor de Hatha Yoga pe stadion.

Mişcarea este crucială “pentru a preveni răspândirea de noi culte şi mişcări religioase”, mai susţine scrisoarea.

A doua scrisoare, trimisă şefilor departamentelor pentru cultură şi educaţie fizică, susţine că Hatha Yoga este legată de practicile religioase şi are “un caracter ocult”, a raportat vineri Kommersant.

Hatha este o ramură din Yoga care cuprinde exerciţii fizice şi o concentrare pe respiraţia profundă. Este cunoscută de mii de ani, fiind un sistem de îmbunătăţire a sănătăţii riguros şi dovedit, practicat de numeroşi savanţi ruşi. Neasociat cu vreo credinţă spirituală, este unul dintre cele mai cunoscute sisteme de yoga (sau qigong) din lume, împreună cu Taichi sau Falun Gong.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe