Xilofonul din pădure (video)

Xilofonul este un instrument muzical din familia instrumentelor de    percuţie şi emite sunetele prin lovirea cu alte bucăţi de lemn fie beţe,    bile sau ciocănele.
Xilofonul este un instrument muzical din familia instrumentelor de percuţie şi emite sunetele prin lovirea cu alte bucăţi de lemn fie beţe, bile sau ciocănele. (Pixabay.com)

Istoria xilofonului este destul de curioasă, acesta fiind unul dintre primele instrumente care au deschis omului capacitatea de a-şi imita cântul, de a crea intervale, de a reproduce ciripitul păsărilor.

În acest video vă prezentăm un tip special de xilofon care, prin sunetul său cristalin, ne transmite muzica lui Bach

Plăcuţe din lemn, special tăiate, au fost montate într-un uriaş xilofon înclinat, care traversează o pădure. La capătul de sus al "xilofonului" i se dă drumul unei bile, iar aceasta cade pe fiecare plăcuţă, emiţând un anumit ton muzical. Pe tot traseul xilofonului, bila "interpretează" Bach.

Dar ce este un xilofon?

Cuvântul xilofon provine din limba greacă şi înseamnă sunetul lemnului – ξύλον—xylon – lemn şi φωνή—phōnē – voce, sunet.
Practic, un xilofon este compus din suportul din lemn şi clapele, tot din lemn, care produc sunetele, fiind un instrument muzical din familia instrumentelor de percuţie, ce emite sunetele prin lovirea cu alte bucăţi de lemn fie beţe, bile sau ciocănele. La fabricarea acestuia este folosit stejarul iar utilizarea diverselor tipuri de lemn conduc la sunete dintre cele mai diverse cu tonalităţi diferite.

În ceea ce priveşte construcţia, instrumentul este unul destul de rudimentar, fapt care a permis ca el să apară sub forme diferite dar bazat pe acelaşi principiu de funcţionare pe mai multe continente. Este menţionat pentru prima dată în cronicile muzicii europene în anul 1511, de către organistul german Schlick, care îi dă numele de "percuţie din lemn". De secole, acest instrument este legat de tradiţiile de muzică populară, abia în secolul al XX-lea fiind introdus în aranjamentele orchestrale. Africa, Asia şi Australia îl consideră ancestral şi au dovezi ale unor variante străvechi de foarte timpuriu.

Deşi este un instrument muzical foarte cunoscut, s-a constatat că xilofonul este utilizat tot mai puţin în prezent. Pentru cei care nu sunt familiarizaţi cu recunoaşterea sunetelor menţionăm că cel mai des îl regăsim în muzica de relaxare, ambientală, de meditaţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură