Xi Jinping susţine că doreşte să ducă relaţiile cu Italia într-o nouă eră

Liderul comunist chinez Xi Jinping
Liderul comunist chinez Xi Jinping (Getty Images)

China este pregătită să consolideze un “parteneriat strategic global” cu Italia, a scris preşedintele chinez Xi Jinping într-o publicaţie italiană, în ajunul vizitei sale în ţara ce deţine cea de-a treia economie a zonei euro, potrivit Reuters.

“În timpul vizitei doresc să stabilesc împreună cu liderii italieni liniile directoare pentru relaţiile bilaterale şi să le duc într-o nouă eră”, a scris Xi într-un articol pentru Corriere della Sera. În perioada 21-26 martie, liderul comunist va vizita Italia, Franţa şi Monaco.

Xi a susţinut că Beijingul este pregătit să intensifice coordonarea cu Italia în probleme internaţionale precum schimbarea climatului, inclusiv în cadrul unor organizaţii multilaterale precum ONU, Organizaţia Mondială a Comerţului sau grupul G20.

De asemenea, Xi a precizat că Italia şi China ar putea dezvolta proiecte de cooperare în sectoare precum porturi, transporturi maritime, telecomunicaţii şi industria farmaceutică şi ar putea încuraja companiile să coopereze în ţări aflate în curs de dezvoltare.

Italia a nemulţumit partenerii din UE prin faptul că plănuieşte să semneze acorduri de infrastructură cu China, devenind astfel un susţinător major al iniţiativei Centura şi Drumul, aflate în centrul strategiei politicii externe chineze.

Numeroşi analişti occidentali consideră că proiectul Centura şi Drumul nu este altceva decât master planul de expansiune a puterii Partidului Comunist Chinez pe scena globală.

Italia - care, conform aşteptărilor, ar trimite o delegaţie de nivel înalt în Beijing, la cel de-al doilea summit Centura şi Drumul, la sfârşitul lunii aprilie - va fi prima oprire a preşedintelui Xi Jinping în turneul său european.

Cu porturi care oferă acces la cele mai bogate pieţe din Europa, Italia reprezintă un premiu promiţător şi prestigios pentru China.

Intenţia Italiei de a deveni prima naţiune industrializată din grupul G7 care se alătură iniţiativei chinezilor a deranjat Washingtonul şi a alarmat Bruxelles-ul, generând temeri cu privire la vânzarea de tehnologii sensibile şi predarea unor elemente de infrastructură critice chinezilor.

Marţi, în efortul de a linişti Uniunea Europeană şi SUA, premierul italian Giuseppe Conte a declarat că acordurile comerciale şi economice pe care le va semna cu China nu au nicio implicaţie asupra poziţiei geopolitice a Italiei.

În Franţa, Xi Jinping şi omologul francez Emmanuel Macron vor participa la semnarea unor acorduri de cooperare în domeniile energetic, transporturi, agricultură, finanţe, cultură, ştiinţă şi tehnologie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe