Xi Jinping, gata să-şi consolideze puterea la congresul Partidului

Cel de-al 19-lea Congres al Partidului Comunist Chinez va fi urmărit îndeaproape de observatori, pe măsură ce Partidul îşi anunţă următoarea generaţie a elitei.
Şeful statului Xi Jinping în faţa celorlalţi membrii ai Biroului Politic în 2012
 
Şeful statului Xi Jinping în faţa celorlalţi membrii ai Biroului Politic în 2012   (Foto: Feng Li/Getty Images – Epoch Times Germania)

Cele mai puternice oficialităţi anunţate vor fi membri ai Comitetului Permanent al Politburo (Biroului Politic), care are în prezent 7 locuri. Este cel mai înalt organism decizional al Partidului Comunist Chinez (PCC), care se aşteaptă să fie condus în continuare de actualul lider Xi Jinping.

Comitetul Permanent face parte din Biroul Politic (Politburo), care are în total 25 de locuri.

În campania lui Xi de a-şi consolida puterea, acesta şi-a înlăturat duşmanii prin intermediul cruciadei sale anti-corupţie - 11 din cei 25 de membrii au fost deja înlăturaţi. Epurarea a făcut ca observatorii şi analiştii să încerce să ghicească cine ar putea fi promovat la conducere.

Printre cei menţionaţi se află Cai Qi, în vârstă de 61 de ani, care îl cunoaşte pe Xi de aproape 20 de ani. Cai a lucrat cu Xi pe când acesta deţinea posturi de conducere în provinciile Fujian şi Zhejiang. După ce Xi a preluat puterea, Cai a fost promovat ca şef al partidului din Beijing. Unii observatori speculează despre Cai că va fi promovat în Biroul Politic (Politburo), care ar fi o creştere meteorică, dată fiind lipsa sa relativă de experienţă.

Chen Min'er, care l-a înlocuit recent pe şeful demis al partidului din Chongqing, Zhengcai, este de asemenea citat ca un aliat major al lui Xi. Unii observatori consideră că el ar putea deveni membru al Comitetului Permanent.

Între timp, este încă neclar dacă omul lui Xi, Wang Qishan, va rămâne în Comitetul Permanent. În 2002, fostul lider al partidului, Jiang Zemin, a instituit o cerinţă ca oficialii să se pensioneze la vârsta de 68 de ani (Wang a împlinit vârsta de 69 de ani în iulie), ca parte a efortului lui Jiang de a menţine controlul asupra Comitetului Permanent.

În pofida acestei reguli informale, nu ar fi o mare surpriză ca Wang să rămână. Acesta a condus campania anti-corupţie a lui Xi, iar Xi a semnalat că nu respectă neapărat aşteptările celorlalţi.

Mulţi dintre oficialii daţi jos de Xi erau cei loiali fostului lider Jiang Zemin, care alcătuiau o fracţiune de opoziţie. Sun, de exemplu, un membru al Politburo, considerat o dată drept potenţial succesor al lui Xi, a fost înlăturat pentru relaţiile sale strânse cu Ziang Qinghong ce-i era loial lui Jiang.

Se esimează că alţi membri ai Politburo care fac parte din fracţiunea lui Jiang să se retragă, inclusiv Zhang Dejiang, membru al Comitetului Permanent, care a crescut în rang datorită patronajului politic al lui Jiang; Meng Jianzhu, şeful aparatului de securitate, cunoscut ca făcând parte din "banda de la Shanghai", un grup de oficiali care s-au ridicat la putere prin legături cu Jiang pe când Jiang era secretar de partid în Shanghai; şi membrul Comitetului Permanent, Liu Yunshan, şeful puternicului departament de propagandă. În ultimul an, corpul disciplinar al partidului a investigat şi a criticat în mod deschis departamentul lui Liu, sugerând un posibil şoc acolo.

Sub conducerea lui Jiang Zemin, la începutul anilor 2000, mulţi oficiali au fost promovaţi sau premiaţi pe baza performanţei lor în campania lui Jiang pentru eradicarea practicii spirituale Falun Gong, o disciplină de meditaţie bazată pe adevăr, compasiune şi toleranţă. Jiang a perceput prezenţa Falun Gong ca pe o ameninţare la adresa guvernării autoritare a partidului şi a început o campanie de eradicare a practicii în iulie 1999. De atunci, milioane de oameni au fost supuşi detenţiei, "şedinţelor de spălare a creierului" şi torturii, potrivit Centrului de Informare Falun Dafa.

Liu şi Meng au urcat pe scara ierarhică prin participarea la persecuţia împotriva Falun Gong.

Mai mulţi oficiali asociaţi cu Jiang continuă să fie ţinta epurărilor lui Xi.

Comitetul Central, alcătuit din înalţii oficiali ai partidului, va "alege" membrii Biroului Politic (Politburo) la cel de-al 19-lea Congres Naţional. În realitate, membrii sunt deja aleşi prin jocurile de putere din spatele uşilor închise.

Totuşi, este demn de remarcat cine va fi ales în Comitetul Central, deoarece vor fi remanieri şi la congres. Astfel, din cei 205 de membri, 99 se vor pensiona sau au fost deja pensionaţi, în timp ce 21 de membri au fost supuşi disciplinei de partid şi eliminaţi, potrivit publicaţiei Hong Kong Ming Pao.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe