William şi Kate la Taj Mahal pozează pe "banca singurătăţii" a lui Lady Di

 
Taj Mahal, Indis:  William şi Kate s-au aşezat împreună pe aceeaşi canapea unde, în 1992, a fost fotografiată Diana singură, rămasă în istorie precum "canapeaua de Lady D".
Taj Mahal, Indis: William şi Kate s-au aşezat împreună pe aceeaşi canapea unde, în 1992, a fost fotografiată Diana singură, rămasă în istorie precum "canapeaua de Lady D". (Captură web)

Prinţul William şi Kate, ducesa de Cambridge, au vizitat Taj Mahal în ultima zi a călătoriei lor în India şi Bhutan.

La 24 de ani după vizita istorică a prinţesei Diana, Prinţul William şi soţia sa Kate au văzut sâmbătă, 16 aprilie, Taj Mahal, ultima etapă a unei lungi călătorii efectuate în India şi Asia de Sud.

William şi Kate s-au aşezat împreună pe aceeaşi bancă (rămasă în istorie ca "banca Dianei") unde, în 1992, a fost fotografiată Diana singură. Privind fotografia, se observă imediat diferenţa dintre singurătatea prinţesei Diana, metaforă a căsătoriei nefericite cu prinţul Charles, şi armonia cuplului tânăr, devenit simbol al unei iubiri de basm.

Kate purta o rochie subţire de culoare albă, cu un design bleumarin, în timp ce William a înfruntat căldura cu un sacou albastru şi o cămaşă descheiată la guler. În acel moment, la Agra, termometrul arăta, de fapt, 41 de grade.

Din Bhutan, unde au petrecut două zile, ducele şi ducesa de Cambridge, au sosit la Agra în dimineaţa zilei de sâmbătă. Iar după micul dejun, s-au confruntat cu ultima etapă a vacanţei lor, începută pe 10 aprilie, aventurându-se să viziteze bijuteria din marmură albă încrustată cu fildeş, ridicată în secolul al XVII-lea de împăratul mogul Shah Jahan în memoria soţiei sale decedate, Arjumand Banu Begumra.

Pe drumul de întoarcere, urmaţi de la distanţă de jurnalişti, fotografi şi cameramani, în special britanici, William şi Kate s-au îndreptat spre faimoasa "bancă a Dianei", recondiţionată în mod corespunzător pentru această ocazie. Astfel, realizând un gest aşteptat de toţi, s-au lăsat fotografiaţi în faţa celebrului Taj Mahal.

Anterior, secretarul pe probleme de comunicare al ducilor de Cambridge, Jason Knauf, a declarat: "Desigur, ducele de Cambridge este conştient de stima enormă de care se bucură în India mama sa, regretata Prinţesă de Wales, şi apreciază statusul imaginilor rămase cu prinţesa la Taj".

"El consideră că are un noroc incredibil să viziteze un loc în care memoria mamei sale este menţinută vie pentru cei care călătoresc acolo ".

Sosiţi în India, cuplul regal a respectat un program intensiv, vizitând într-o săptămână Mumbai, New Delhi, Parcul Naţional Kaziranga din Assam, rezerva de rinoceri cu un singur corn, Bhutan, şi, la final, Agra.

"Lady Di"

Destrămarea căsniciei Dianei cu Charles, la începutul anilor '90, a fost mai întâi ţinută secetă, apoi a devenit ştire de senzaţie în mass media internaţională. Ştirile au apărut în presă prin intermediul prietenilor, atât Prinţul cât şi Prinţesa de Wales învinovăţindu-se unul pe celălalt pentru eşecul căsniciei lor.

În 1992, Diana şi Charles s-au despărţit în mod oficial şi, la puţin timp după aceea, în 3 decembrie 1993, Diana şi-a anunţat retragerea din viaţa publică.

Divorţul a fost finalizat în 28 august 1996 şi, deoarece nu mai era căsătorită cu Prinţul Charles de Wales, Diana a încetat să mai fie un membru al Familiei Regale prin căsătorie. Pierde astfel titlul de Alteţa Sa Regală şi va fi numită numai Diana, Prinţesă de Wales.

În timpul căsătoriei, Prinţesa de Wales a devenit foarte cunoscută pentru susţinerea pe care o acorda mai multor proiecte caritabile. Contribuţia sa la schimbarea opiniei publice în privinţa bolnavilor de SIDA a fost marcantă.

După divorţ, Diana s-a făcut remarcată prin participarea la evenimente filantropice, muzicale, modă şi călătorii. Munca ei a avut un caracter mai degrabă umanitar decât politic, în special în folosul Crucii Roşii. De asemenea, s-a implicat într-o asiduă campanie pentru curăţarea lumii de mine terestre.

Diana era preocupată de efectele nefaste ale minelor terestre, care continuă să explodeze mulţi ani după ce conflictele cărora le-au fost destinate s-au încheiat şi fac victime rănind adesea copii.

Depăşind etapa divorţului, Prinţesa de Wales şi-a continuat viaţa fără a scăpa însă de urmărirea supărătoare a paparazzilor.

La 30 august 1997, Diana se afla alături de iubitul ei de atunci, Dodi al Fayed, în Paris. În acea seară, Diana şi Dodi au luat cina la restaurantul hotelului Ritz din Paris, aflat în proprietatea tatălui lui Dodi. La plecare, şoferul a condus cu viteză mare pentru a scăpa de jurnaliştii care îi urmăreau, cursa încheindu-se cu un accident rutier în tunelul stradal numit Pont de l'Alma din Paris.

Diana, încă în viaţă, însă cu răni grave la nivelul pieptului, a fost dusă la spitalul Hôpital de la Salpêtrière. Aici, la câteva minute de la sosire, a suferit un stop cardiac iar la ora 3 dimineaţa i-a fost pronunţat decesul. Diana avea 36 de ani.

Tatăl lui Dodi, Mohamed Al-Fayed, a pretins că accidentul a fost rezultatul unei conspiraţii, susţinând că a fost organizat de Serviciile Secrete, urmând instrucţiunile Prinţului Philip, Duce de Edinburgh.

Funeraliile Dianei au avut loc în Westminster Abbey, la 6 septembrie 1997, fiind difuzate de televiziuni şi urmărite de aproximativ 2,5 miliarde de oameni din lumea întreagă.

Moartea tragică a prinţesei Diana a provocat o răbufnire nemaiântâlnită de sentimente naţionale din partea britanicilor. Aproximativ 1 milion de oameni au condus-o pe prinţesă pe ultimul său drum. După ceremonie, trupul neînsufleţit al Dianei a fost dus într-un dric la vechea moşie a familiei sale, situată în apropiere de Althorp. Într-o ceremonie privată, ea a fost îngropată pe o insuliţă, umbrită de arbori, situată în mijlocul unui mic lac şi aflată la adăpost de aparatele de fotografiat ale paparazzilor.

Lacul ornamental unde se află insula este cunoscut ca Ovalul Rotund din cadrul Grădinilor Althorp Park. O potecă mărginită de treizeci şi şase de stejari, marcând fiecare an al vieţii ei, duce la Oval. Pe apă plutesc nuferi, care, alături de trandafirii albi, erau florile preferate ale Dianei iar pe lac înoată patru lebede negre.

A fost numită "Lady Diana Spencer" sau doar "Lady Di" iar după faimosul discurs al lui Tony Blair ea a fost numită şi Prinţesa poporului.

Este numele cu care este omagiată şi astăzi, de către poporul britanic.