Wilders îşi lansează campania electorală cu promisiunea de a “des-islamiza” Ţările de Jos

Politicianul olandez Geert Wilders.
Politicianul olandez Geert Wilders. (Captură Foto)

Geert Wilders îşi începe campania electorală duminică, cu promisiunea că va interzice imigraţia musulmană şi că va închide toate moscheele în Ţările de Jos.

Securitatea va fi foarte strânsă la evenimentul de lansare, deoarece politicianul – care a trăit în ascuns încă de la asasinatul regizorului Theo van Gogh de către un islamist, în 2004 – va face o apariţie rară în public.

“Vreau să fim la guvernare”, afirma Wilders la începutul acestei săptămâni, promiţând să “desislamizeze” Ţările de Jos cu politici care vor imita şi vor merge mai departe decât politicile preşedintelui SUA Donald Trump.

Partidul Libertăţii condus de el se află în fruntea sondajelor cu 17 procente, dar liberalii pro-business ai premierului Mark Rutte sunt doar la un procent în urma acestuia. Rutte a încercat să îl prindă pe Wilders din urmă preluând o parte din discursul său anti-imigrare şi beneficiind de ajutor din partea economiei olandeze aflată în creştere.

Dar chiar dacă Wilders câştigă, va trebuie să se chinuiască să formeze un guvern, deoarece majoritatea partidelor se opun unei coaliţii cu partidul său.

Este puţin probabil că următorul Parlament olandez va sprijini politici precum cea de a ieşi din Uniunea Europeană.

Lansarea campaniei pentru alegerile parlamentare din 15 martie va avea loc în Spijkenisse, o suburbie din Rotterdam unde Partidul Libertăţii îşi are sediul. Praşul port este zona cea mai diversificată a Ţărilor de Jos din punct de vedere etnic, cu o populaţie musulmană imensă.

O victorie pentru Wilders o va sprijini pe Marine Le Pen, aliată sa din Franţa, dar şi partidul AfD din Germania - ambele fiind partide de extremă-dreapta, anti-UE, care speră să transforme politica europeană după alegerile naţionale anul acesta.