WikiLeaks publică documente privind un sistem rusesc de supraveghere în masă

Website-ul WikiLeaks a publicat documente care aparent detaliază un sistem de supraveghere în masă folosit de Kremlin pentru a spiona utilizatorii ruşi de Internet.
(Captură Foto)

WikiLeaks a publicat noi documente despre care grupul susţine că aruncă lumină asupra unui sistem de supraveghere în masă utilizat de statul rus pentru a spiona utilizatorii de Internet şi dispozitive mobile. Documentele, numite “Spy Files”, susţin că o binecunoscută companie rusă care furnizează programe companiilor de telecomunicaţii, instalează de asemenea, la ordinele statului, o infrastructură care permite guvernului rus să spioneze activitatea digitală a cetăţenilor Rusiei.

În rezumatul dedicat noilor documente divulgate, WikiLeaks a scris: „În timp ce supravegherea traficului comunicaţiilor este un fenomen global, cadrul legal şi tehnologic pentru aceste operaţiuni este diferit pentru fiecare ţară. Legile Rusiei – în special noua lege Iarovaia – practic elimină orice diferenţă între interceptarea legală [a comunicaţiilor] şi supravegherea în masă, fără ordin judecătoresc, de către autorităţile de stat din domeniul informaţiilor”. Rezumatul mai susţine că, „furnizorilor ruşi de comunicaţii li se cere de către legea rusă să instaleze aşa zisele componente pentru supraveghere SORM care sunt furnizate de FSB, pe propria lor cheltuială. Infrastructura SORM este dezvoltată şi folosită în Rusia pe baza unei strânse colaborări între FSB, Ministerul de Interne şi contractorii ruşi în domeniul supravegherii”.

Documentele publicate de WikiLeaks se concentrează pe o companie cu sediul în oraşul Sankt Petersburg, numită Peter-Service, şi despre care WikiLeaks susţine că este un contractor pentru operaţiunea de supraveghere în masă desfăşurată de statul rus. Peter-Service a fost înfiinţată în 1992 pentru a oferi soluţii pentru facturare şi în scurt timp a început să furnizeze programe de telecomunicaţii furnizorilor şi companiilor mari de servicii mobile.

WikiLeaks a declarat că tehnologiile dezvoltate şi folosite de Peter-Service în prezent merg dincolo de procesul clasic de facturare şi se extinde în domeniile supravegherii şi controlului. Deşi conformarea cu legile stricte privind supravegherea este obligatorie în Rusia, în loc să fie forţată să se conformeze, Peter-Service pare să fie destul de activă în urmărirea unui parteneriat şi a unor oportunităţi comerciale cu aparatul de informaţii al statului.

De fapt, compania Peter-Service este plasată în mod unic ca partener de supraveghere, datorită vizibilităţii remarcabile oferite de produsele lor asupra datelor clienţilor operatorilor ruşi de telefonie mobilă, care expun companiei Peter-Service metadate valoroase, inclusiv date privind convorbirile şi mesajele telefonice, identificatori de dispozitive (adrese IMEI, MAC), identificatori de reţea (adrese IP) şi altele. Aceste metadate complexe prezintă bineînţeles interes pentru autorităţile ruse, a căror accesibilitate a devenit o componentă cheie a arhitecturii sistemului.

La Republica, partener media al WikiLeaks, relatează că documentele Spy Files acoperă o perioadă de timp cuprinsă între 2007 şi iunie 2015 şi descrie conţinutul acestora ca fiind „extrem de tehnic”. Totuşi, documentele nu menţionează agenţia rusă de spionaj FSB ci, mai degrabă, „vorbesc doar de [diverse] agenţii de stat” care, conform La Republica, „cu siguranţă includ agenţii de aplicare a legii ce folosesc metadate pentru interceptări legale”. De asemenea, documentele „nu clarifică ce alt aparat de stat accesează acele date prin soluţia oferită de compania din Sankt Petersburg”.

La Republica a notat că „manualele publicate de WikiLeaks conţin imagini ale unor interfeţe care vă permit să faceţi cercetări în interiorul acestor domenii imense de date, astfel accesul este simplu şi intuitiv”. WikiLeaks susţine că, pe baza legii ruseşti, companiile de telecomunicaţii trebuie să folosească un Sistem de Păstrare a Datelor (DRS) care poate stoca datele până la trei ani. Sistemul DRS al companiei Peter-Service stochează date privind traficul de telefonie, permiţând „agenţiilor statului rus să cerceteze toate informaţiile stocate în baza de date”.

WikiLeaks susţine că soluţia DRS a Peter-Service poate gestiona 500.000 de conexiuni pe zi într-un singur cluster. Aceste informaţii pot include apeluri făcute de anumiţi clienţi ai unor companii specifice de telefonie, sistemele de plată folosite şi numerele de telefon la care sună clientul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură