WikiLeaks: Hillary Clinton a colaborat cu New York Times

Fostul secretar de stat al SUA, Hillary Clinton.
Fostul secretar de stat al SUA, Hillary Clinton. (Getty Images)

Potrivit unui nou email publicat de WikiLeaks, ziarul The New York Times a colaborat cu Departamentul de Stat condus de Hillary Clinton pentru a-i oferi o perioadă de pregătire şi a răspunde documentelor publicate în cazul denumit Cablegate.

Emailul din data 28 noiembrie 2010 îi aparţine lui Scott Shane de la New York Times, reporter pe probleme de securitate naţională şi informaţii, şi a fost trimis adjunctului secretarului de stat pentru afaceri publice (de la acea vreme), Philip Crowley. În email, reporterul furnizează ziarului programul de publicare al cablogramelor secrete dezvăluite de WikiLeaks.

WikiLeaks a susţinut că nu s-a spus niciodată că guvernul american a fost informat în avans de documentele controversate. New York Times a început să publice cablograme diplomatice sensibile şi foarte dăunătoare la două zile după ce fusese trimis emailul respectiv.

Pe baza programului de publicare a cablogramelor stabilit de Shane în emailul său, Departamentul de Stat condus de Clinton a avut la dispoziţie aproximativ 9 zile pentru a-şi pregăti răspunsul la dezvăluirile respective. Reporterul a redactat emailul parţial din cauza temerilor de securitate continue, înainte ca Departamentul de Stat să facă o cerere în baza legii pentru libertatea informaţiei (Freedom of Information Act).

WikiLeaks a făcut următoarea declaraţie pe Twitter privind emailul lui Scott Shane:

Emailul arată că New York Times a furnizat guvernului american programul publicării documentelor Cablegate (fără să spună website-ului @WikiLeaks), oferind Departamentului de Stat, condus la acea vreme de Hillary Clinton, un avans de până la 9 zile pentru a răstălmăci dezvăluiri sau pentru a crea diversiuni.

Dezvăluirea făcută de WikiLeaks privind reporterul Shane oferă o nouă dovadă a legăturilor strânse dintre Statul Paralel aliat cu Clinton şi mass media liberală mainstream aliată cu Clinton, legătură care se pare că datează cu mult înaintea alegerilor prezidenţiale din 2016.