Wen Jiabao presează pentru redresarea Falun Gong, susţine o sursă

Premierul chinez Wen Jiabao, 14 martie 2012 în Beijing, China
Premierul chinez Wen Jiabao, 14 martie 2012 în Beijing, China (Lintao Zhang / Getty Images)

Regimul chinez al premierului Wen Jiabao face presiuni pentru a pune capăt persecuţiei împotriva Falun Gong, dorind să ofere şi compensaţii membrilor practicii spirituale, în conformitate cu o sursă de la Beijing.

Propunerea sa a fost respinsă de Zhou Yongkang şi facţiunea condusă de fostul premier Jiang Zemin. Jiang a iniţiat persecuţia în 1999, şi Zhou, ca ministru al Securităţii Publice (2003-2007) şi şeful puternicei Comisii pentru afaceri politice şi legislative (2007-prezent), a fost implicat în punerea în aplicare a campaniei lui Jiang. Se spune că Hu Jintao nu a comentat cu privire la propunerea lui Wen.

Când Wang Lijun, fostul şef al poliţiei din Chongqing şi mâna dreaptă a liderului de partid din Chongqing, Bo Xilai, a încercat să dezerteze la Consulatul SUA pe 6 februarie, el a adus în atenţia internaţională recoltarea forţată de organe a regimului de la practicanţi Falun Gong.

Despre Wang se crede că ar fi puternic implicat în această atrocitate. Într-un discurs ţinut de Wang în 2006, el s-a lăudat că a supravegheat "mii" de operaţiuni de recoltare de organe ca şef al poliţiei din Jinzhou, provincia Liaoning, deşi Wang nu a menţionat în mod special că ar fi recoltat organe de la practicanţii Falun Gong.

Bo Xilai a fost guvernator al provinciei Liaoning în perioada 2000-2004. Recoltarea forţată de organe de la practicanţii Falun Gong a fost descoperită în 2006 în Liaoning, iar provincia a fost numită "epicentrul" recoltării de organe din China.

Wen a denunţat recoltarea de organe şi implicarea Bo Xilai în această practică, în timpul unei reuniuni interne legată de incidentul Wang Lijun de la Zhongnanhai.

"Recoltarea de organe umane pe viu, fără anestezie, şi vânzarea lor pentru bani: este ceva ce ar putea face un om?", a spus Wen la întâlnirea liderilor de partid, potrivit sursei. "Lucruri de acest gen s-au întâmplat timp de mulţi ani. Suntem pe cale să ne pensionăm, dar ele încă nu sunt rezolvate."

"Acum că incidentul Wang Lijun este cunoscut de întreaga lume, folosiţi această ocazie pentru a-l pedepsi pe Bo Xilai. Rezolvarea problemei Falun Gong ar trebui să fie o alegere naturală", sursa l-a citat pe Wen.

Căutări necenzurate

Raportul că Wen a cerut liderilor principali de partid să rezolve situaţia Falun Gong găseşte un fel de confirmare în comportamentul recent pe Internetul din China.

În mod normal, termeni legaţi de practică sau persecuţia împotriva Falun Gong sunt printre cei mai bine cenzuraţi pe Internetul din China, dar în a treia săptămână din martie, căutările blocate anterior au fost fructuoase.

Cineva din cadrul regimului chinez a permis ca toate căutările legate de Falun Gong să fie tratate ca legitime sau a expus nelegiuirile ca parte a persecuţiei. Aceasta ar putea fi văzut drept un efort in cadrul PCC de a sprijini încercarea de oprire a persecuţiei împotriva Falun Gong.

Pe 21 martie, în jurul orei 02:00 (ora Beijingului), au fost permise căutări necenzurate pe Baidu pentru "Zhuan Falun", cartea fundamentală a învăţăturilor Falun Gong. Rezultatele căutărilor de pe Baidu au arătat şi informaţii de pe site-ul oficial al Falun Gong, inclusiv imagini cu fondatorul Falun Gong, Li Hongzhi, emblema Falun şi imagini ale practicanţilor Falun Gong practică exerciţii de meditaţie.

Mai multe informaţii au fost eliberate pe 23 martie în jurul orei 20:00 (ora Beijingului), atunci când au fost afişate pe Baidu rezultatele căutării pentru "Recoltarea sângeroasă". "Recoltarea sângeroasă" este o carte de David Kilgour şi David Matas în care este detaliată ancheta lor în recoltarea forţată de organe pe viu de la practicanţii Falun Gong. Baidu a arătat informaţii privind recoltarea de organe de la practicanţii Falun Gong, inclusiv un articol despre o conferinţă de presă pentru carte.

Tot în seara zilei de 23 martie (ora Beijingului), un articol intitulat "Asistăm la procesul de recoltare de organe pe viu" a apărut pe Baidu, atunci când s-au căutat cuvintele cheie "Wang Lijun recoltare pe viu". Acest articol discută despre persecuţia practicanţilor Falun Gong şi despre recoltarea de organe pe viu.

Tot pe 23 martie, căutând pe Baidu cuvintele cheie "foc fals", s-a afişat un film produs de televiziunea NTD, care demontează propaganda regimului chinez în ceea ce priveşte pretinsele auto-incendieri ale cinci practicanţi Falun Gong în Piaţa Tiananmen în 2001. Filmul NTD arată că incidentul, care a fost foarte raportat de mass-media de stat, a fost o farsă.

Shi Zangshan, un expert pe afaceri chineze din Washington DC, a declarat pentru The Epoch Times că atât Hu Jintao cât şi Wen Jiabao nu dispun de suficientă putere politică şi morală ca să lupte împotriva fracţiunii lui Jiang, dacă vor utiliza doar corupţia şi luptă internă ca instrumente.

Shi crede că Hu şi Wen ar trebui să continue să expună crimele lui Jiang Zemin şi Zhou Yongkang. Hu şi Wen vor câştiga un teren moral ridicat în luptele din interiorul partidului, iar, pe măsură ce opinia publică se întoarce împotriva fracţiunii Jiang, Hu şi Wen pot ataca.

Reveniţi pe categoria În Focus „Regimul chinez în criză” pentru a citi colecţia de articole ale The Epoch Times despre regimul chinez în situaţii de criză. Politica din interiorul PCC reprezintă o provocare în modul de a înţelege China actuală, chiar şi pentru observatorii ei veterani. Aici, încercăm să oferim cititorilor contextul necesar pentru a înţelege situaţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe