Weekend marcat de accidente la munte. O tânără decedată, mai mulţi răniţi

O tânără şi-a pierdut viaţa şi mai multe persoane au fost rănite în urma unor accidente ce au avut loc sâmbătă şi duminică la munte.
Munţii Bucegi
Munţii Bucegi (Epoch Times)

Zilele de sâmbătă şi duminică au fost marcat de o serie de accidente la munte, unul dintre ele soldat cu pierderea unei vieţi. O tânără a căzut sâmbătă în gol într-o prăpastie, pe Jepii Mici, în munţii Bucegi, două telecabine s-au ciocnit de zid la Bâlea Lac şi Bâlea Cascadă, iar un adolescent şi un tânăr de 23 de ani au fost răniţi după ce jeep-ul în care se aflau s-a răsturnat în munţi, într-o zonă greu accesibilă cuprinsă între Sângeorz Băi şi Pârva.

Cel mai grav accident a fost cel din Jepii Mici unde o tânără, de 24 de ani, s-a prăbuşit în gol de la câţiva zeci de metri. Ajunsă la spital cu traumatism cranio-cerebral grav, precum şi fractură de bazin şi de femur, fata nu a mai putut fi salvată.

Tânăra era din Vaslui şi se afla în vacanţă împreună cu un grup de prieteni. Grupul se întorcea în Buşteni de pe Platoul Bucegilor când fata a alunecat şi a căzut. În acel moment ploua torenţial. Şeful Salvamont Buşteni a declarat că traseul era extrem de dificil, iar grupul din care făcea parte tânăra fusese avertizat să nu urce pe acest traseu, mai ales că turiştii nu erau echipaţi şi afară ploua, relatează Pro TV.

În ceea ce priveşte Bâlea lac, două telecabine care circulau simultan pe traseul Bâlea Cascadă - Bâlea Lac s-au izbit de parapet, numărul total al persoanelor care au avut nevoie de îngrijiri medicale ridicându-se la şapte - patru în staţia de la Bâlea Cascadă şi trei în staţia de la Bâlea Lac.

Pentru coborârea din munte a răniţilor de la Bâlea Lac, din fericire niciunul în stare gravă, s-a solicitat intervenţia elicopterului SMURD, Transfăgărăşanul fiind în continuare blocat de zăpadă.

Potrivit Hotnews, cele două telecabine au intrat cu viteză prea mare în staţii, cel mai probabil din cauza unei defecţiuni la sistemul de frânare.

Cel de al treilea accident a avut loc duminică într-o zonă greu accesibilă, cuprinsă între Sângeorz Băi şi Pârva, unde un adolescent de 14 ani a fost preluat de un elicopter SMURD în stare extrem de gravă după ce jeepul în care se afla s-a răsturnat în munţi.

"O maşină de teren este implicată în accident, dar, din cauza lipsei semnalului, nu ştim dacă a căzut în prăpastie sau exact ce s-a întâmplat. Cert este ca un adolescent de 14 ani a fost găsit în stare gravă, cod roşu, policontuzionat, cu traumatism cranian şi multiple fracturi. S-a cerut intervenţia elicopterului, care l-a preluat de la locul accidentului", a declarat pentru News.ro purtătorul de cuvânt al ISU Năsăud.

Potrivit acestuia, cea de-a doua victimă a suferit leziuni care nu-i pun viaţa în pericol. La operaţiunea de salvare participă SMURD, o ambulanţă a Serviciului Judeţean de Ambulanţă, echipaje ale Salvamont şi jandarmii montani Rodna.