Washingtonul dedicat alianţelor europene, susţine ambasadorul american la ONU

NATO este “cea mai puternică alianţă din istorie” şi SUA este dedicată alianţelor sale încheiate în Europa, a declarat noul reprezentant al SUA la ONU.
Ambasadorul american la ONU, Nikki Haley.
Ambasadorul american la ONU, Nikki Haley. (Getty Images)

Washingtonul lucrează pentru ca NATO să devină mai eficient, a declarat marţi ambasadorul american Nikki Haley, adăugând că neînţelegerile politice cu aliaţii europeni ar trebui să fie văzute ca “un angajament total pentru alianţele [americane] în Europa”.

Adresându-se Consiliului de Securitate al ONU în timpul unei dezbateri privind conflictele din Europa, Haley a declarat că SUA este pregătită să îmbunătăţească relaţiile cu Rusia dar că nu va compromite suportul său pentru NATO şi Uniunea Europeană.

Haley a mai precizat că “încercările Rusiei de a destabiliza Ucraina” se numără printre cele mai serioase provocări pe care le înfruntă continentul european.

“SUA consideră că este posibil să aibă o relaţie mai bună cu Rusia – până la urmă, noi ne confruntăm cu multe dintre aceleaşi ameninţări”, a mai susţinut Haley.

“Dar o cooperare mai mare cu Rusia nu poate veni cu preţul securităţii prietenilor şi aliaţilor noştri europeni”.

Haley a susţinut că SUA este dedicată “instituţiilor care menţin Europa sigură” şi că “nu va renunţa” la suportul său pentru NATO.

Rusia s-a opus cu tărie expansiunii NATO în estul Europei, mişcare pe care o vede ca o politică de restricţionare îndreptată împotriva Moscovei.

SUA doreşte să adâncească cooperarea în sânul NATO, în timp ce “menţine deschisă uşa pentru noi aliaţi”, a adăugat Haley.

Remarcile lui Haley au loc în condiţiile în care guvernele europene urmăresc să primească asigurări după ce preşedintele american Donald Trump a lăudat decizia Marii Britanii de a ieşi din Uniunea Europeană şi a criticat membrii NATO pentru că nu au reuşit să mărească sumele pe care trebuie să le aloce pentru apărare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe