Washington Post: Trump investigat pentru posibila obstrucţionare a justiţiei

Preşedintele Donald Trump
Preşedintele Donald Trump (NICHOLAS KAMM/AFP/Getty Images)

Nou episod în războiul dintre Trump şi establishmentul politic/informaţional al SUA.

Investigatorii care lucrează sub comanda consilierului special Robert Mueller, numit în funcţie de către Departamentul Justiţiei în luna mai pentru a prelua o anchetă asupra posibilului amestec rusesc în alegerile prezidenţiale americane din 2016, plănuiesc să discute cu oficiali cheie din sectorul de informaţii, a declarat miercuri seară Washington Post, ziarul cu cele mai multe conexiuni în lumea serviciilor.

Publicaţia – citând cinci oficiali care deţin informaţii despre interviurile planificate – a precizat că un eveniment care i-a atras atenţia lui Mueller a avut loc în 22 martie, când directorul serviciului naţional de informaţii, Daniel Coats, a declarat asociaţilor că Trump i-ar fi cerut să intervină pentru a-l convinge pe fostul director FBI James Comey să reducă atenţia acordată fostului consilier pentru securitate naţională al Casei Albe, Michael Flynn, în cadrul unei investigaţii continue a FBI.

Comey a declarat săptămâna trecută Congresului SUA că el consideră că ar fi fost concediat de preşedintele Trump pentru a fi subminată ancheta continuă a Biroului asupra Rusiei.

Dar, în acelaşi timp, în cadrul aceleiaşi audieri, Comey a susţinut că Trump nu i-a cerut niciodată să pună capăt investigaţiei Biroului în ceea ce priveşte presupusa interferenţă rusă în alegerile prezidenţiale americane. Comey a făcut acele declaraţii după câteva săptămâni în care democraţii l-au acuzat pe Trump că este vinovat de obstrucţionarea justiţiei.

Întrebat în timpul unei conferinţe de presă din luna mai dacă i-a cerut vreodată fostului director FBI Comey să închidă o anchetă asupra lui Michael Flynn, preşedintele american Donald Trump l-a întrerupt brusc pe reporter, susţinând “Nu, nu”

Directorul NSA Mike Rogers şi Richard Ledgett, care recent a demisionat din funcţia de director adjunct al NSA, au convenit să discute cu investigatorii, conform Washington Post.

Răspunzând acestir ştiri, avocaţii lui Trump au criticat scurgerea de informaţii.

Marc Kasowitz, avocatul personal al preşedintelui Trump, a declarat că FBI se află în spatele întregii poveşti, adăugând că scurgerea de informaţii este “scandaloasă, fără scuze şi ilegală”.

Unii dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai lui Trump, inclusiv unul dintre fii săi, au început să se întrebe dacă investigaţia lui Mueller devine prea politică, deşi Casa Albă a publicat miercuri o declaraţie în care a precizat că preşedintele nu are nicio intenţie sa îl concedieze pe Mueller.

Mueller s-a întâlnit miercuri cu lideri ai Comisiei de Informaţii a Senatului SUA pentru a se asigura că investigaţiile lor nu intră în conflict. După aceea, liderii respectivi au susţinut într-o declaraţie că aşteaptă să mai colaboreze cu Mueller.

De asemenea, în cadrul unei audieri desfăşurate marţi în aceeaşi Comisie a Senatului, procurorul general al SUA, Jeff Sessions, a negat cu tărie sugestia că el ar fi complotat cu oficiali ruşi în timpul campaniei prezidenţiale din 2016 pentru a înclina rezultatul alegerilor în favoarea preşedintelui Donald Trump.

“Aluzia că eu am participat la o înţelegere secretă, că am fost conştient de orice înţelegere secretă cu guvernul rus pentru a răni această ţară ... sau pentru a submina integritatea procesului nostru democratic este o minciună grosolană şi detestabilă”, a afirmat Sessions.