Wall Street Journal: Pentagonul se pregăteşte să trimită Ucrainei un radar mai performant

Soldaţi ucraineni folosesc un lansator de grenade pentru a trage asupra unor poziţii ale separatiştilor în apropiere de Doneţk, 28 mai 2015.
Soldaţi ucraineni folosesc un lansator de grenade pentru a trage asupra unor poziţii ale separatiştilor în apropiere de Doneţk, 28 mai 2015. (Captură Foto)

Pentagonul va furniza Ucrainei un radar mai puternic şi cu o rază mai mare pentru a ajuta la contracararea artileriei folosite de rebelii separatişti pro-ruşi, în condiţiile în care oficialii armatei americane semnalează o dorinţă tot mai mare de a dezvolta capacităţile de apărare ale Kievului.

Propunerea necesită totuşi aprobarea Casei Albe care, în acelaşi timp, ia în considerare un alt pachet de ajutoare neletale pentru Ucraina.

Deliberările au loc în contextul unor presiuni tot mai mari asupra Washingtonului pentru a ajuta mai bine Kievul să contracareze rebeliunea care are loc de peste un an în estul Ucrainei şi care continuă în ciuda unui acord de încetare a focului încheiat în urmă cu 5 luni.

Armata ucraineană “va beneficia de pe urma utilizării unui radar anti-baterie mai capabil”, a declarat un oficial senior al administraţiei Obama, conform Wall Street Journal.

Administraţia Obama a decis la începutul anului să nu trimită Ucrainei arme letale, precum piese de artilerie sau sisteme antiaeriene portabile, de teama intensificării conflictului vechi de peste un an sau a provocării Rusiei.

Dar oficialii administraţiei americane susţin că noul radar nu reprezintă un ajutor ofensiv sau letal şi că, astfel, nu necesită o schimbare a politicii.

Radarul anti-baterie – care foloseşte traiectoria unui proiectil în mişcare pentru a determina de unde a fost lansat acesta – satisface o cerere a liderilor ucraineni de a-şi dezvolta capabilităţi ce permit o monitorizare mai complexă şi mai în profunzime a teritoriului ocupat de rebeli şi care permit armatei să lovească ţintele inamice cu mai multă acurateţe.

Oficialii ucraineni susţin că soldaţii lor sunt ucişi sau răniţi în fiecare zi de focurile artileriei rebele.

Miercuri, armata ucraineană a declarat că separatiştii au desfăşurat luni şi marţi aproximativ 140 de atacuri, în care au fost folosite tancuri, mortiere şi alte piese de artilerie.

Oficialii militari seniori americani au declarat în repetate rânduri că acestea sunt piese de artilerie furnizate de Rusia şi operate de soldaţi ruşi.

La rândul său, Kremlinul a negat că trimite arme sau soldaţi activi peste graniţă pentru a ajuta separatiştii şi a avertizat că Moscova va interpreta ajutorul militar letal trimis Ucrainei de către Occident drept o ameninţare la adresa Rusiei.

SUA a oferit deja Ucrainei 20 de unităţi de radare anti-mortiere, iar altele 10 urmează să fie transferate până la sfârşitul acestui an, au declarat oficialii.

Liderii militari americani îşi intensifică suportul pentru înarmarea Ucrainei, iar secretarul apărării Ashton Carter şi directorul Serviciului Naţional de Informaţii James Clapper au declarat public că susţin această opţiune.

Totuşi, Casa Albă continuă să se opună furnizării de arme ofensive şi letale, precum arme antitanc Javelin – o cerere esenţială venită din partea armatei ucrainene.

În timp ce Casa Albă dezbate modul în care va ajuta Ucraina, care nu este o membră NATO, există indicaţii clare că unii lideri militari seniori văd anumite beneficii de pe urma înarmării Ucrainei.

În acelaşi timp, Washingtonul are unele temeri în legătură cu abilitatea armatei ucrainene de a folosi şi păstra unităţile. Unii oficiali sunt de asemenea îngrijoraţi că radarul ar putea deveni o ţintă pentru forţele ruseşti.

Aproximativ 20 de unităţi de radare anti-mortiere au fost deja pierdute, fie afectate în timpul luptelor fie capturate de forţele ruseşti.

Conform unui alt oficial senior al administraţiei americane, Casa Albă continuă să se concentreze pe o soluţie diplomatică şi consideră că nu există nicio rezolvare militară pentru criza ucraineană.

Totuşi, a adăugat oficialul, “Ucraina are dreptul de a se apăra împotriva acţiunilor agresive continue”, notând că SUA a oferit 200 milioane de dolari pentru asistenţă în securitate.

În plus, militarii ucraineni care se pregătesc cu trupele americane în apropierea oraşului ucrainean Liov au declarat că în această vară au fost forţaţi, în mai multe situaţii, să stea culcaţi la pământ timp de câteva ore consecutive datorită focurilor artileriei ruseşti.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe