Wall Street Journal: Fratele vitreg asasinat al dictatorului Kim, posibil “informator CIA”

Kim Jong-Nam, fratele vitreg al dictatorului nord-coreean Kim Jong-un.
Kim Jong-Nam, fratele vitreg al dictatorului nord-coreean Kim Jong-un. (Getty Images)

Publicaţia americană The Wall Street Journal (WSJ) a notat că fratele vitreg asasinat al dictatorului nord-coreean Kim Jong-un ar fi fost un informator al CIA.

Kim Jong-nam a fost asasinat în 2017 în Malaezia şi s-ar fi întâlnit cu agenţi ai Agenţiei americane. O sursă a declarat pentru WSJ că a existat o “legătură” între fratele vitreg al lui Kim şi CIA. Totuşi, nu există informaţii când ar fi avut loc aceste aparente întâlniri sau dacă liderul nord-coreean ar fi ştiut despre ele, potrivit Express.co.uk.

Fratele lui Kim a fost ucis în februarie 2017 pe aeroportul Kuala Lumpur din Malaezia după o viaţă în exil departe de familia sa.

Potrivit oficialilor de la acea vreme, Kim Jong-nam a fost otrăvit cu un agent toxic, iar din cauza otrăvirii el a murit în urma unui atac de cord.

Până acum, Coreea de Nord a negat aceste afirmaţii.

Două femei au fost acuzate de otrăvire şi ulterior procurorii au renunţat la aceste acuzaţii.

Acuzaţia că fratele vitreg al lui Kim ar fi fost un informator CIA a fost de asemenea susţinută de Anna Fifield, o jurnalistă de la publicaţia The Washington Post.

Fifield a susţinut că Kim Jong-nam a fost ucis la ordinele liderului din Phenian deoarece statutul său de frate mai mare a fost perceput ca fiind o potenţială ameninţare de către acesta din urmă.

În cartea sa The Great Successor: The Secret Rise and Rule of Kim Jong Un, ea a adăugat: “Kim Jong-nam a devenit informator pentru CIA, o agenţie care are un trecut în ceea ce priveşte încercările de a doborî dictatorii pe care nu-i agreează. Fratele său [Kim Jong-un] ar fi considerat discuţiile cu spionii americani ca fiind un act de trădare”.

“Kim Jong-nam le-a furnizat informaţii, de regulă întâlnindu-se cu oamenii de contact în Singapore sau Malaezia”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe