Vulcanul Popocatepetl îşi intensifică activitatea şi pune Mexicul în alertă

Autorităţile mexicane avertizează populaţia din apropiere să exercite o precauţie deosebită după ce au fost expulzate imense coloane de cenuşă
Vulcanul Popocatépetl, Mexic
Vulcanul Popocatépetl, Mexic (fayerwayer.com)

Vulcanul Popocatepetl, situat în statul mexican Puebla, şi-a intensificat activitatea în ultimele zile alertând autorităţile, care au cerut locuitorilor din apropiere să fie precauţi ca urmare a imenselor coloane de cenuşă ejectate.

Joi, 4 octombrie, au fost înregistrate două noi explozii care au fost însoţite de coloane de cenuşă. Cea mai recentă a depăşit un kilometru înălţime şi s-a deplasat din vest spre sud-vest, potrivit postărilor pe Twitter ale coordonatorului naţional de Protecţie Civilă din Ministerul de Interne, Luis Felipe Puente, preluat de Europa Press.

„La 07:37 s-a produs o explozie în vulcanul Popocatepetl, cu o cantitate mare de cenuşă, generând o coloană de aproximativ 1.000 de metri. Având în vedere posibilitatea căderii cenuşei, urmaţi recomandările Sistemului Naţional de Protecţie Civilă“, a comunicat Puente.

De asemenea, oficialul a avertizat populaţia să urmeze recomandările sanitare în zonele din preajma vulcanului, cum ar fi acoperirea nasului şi a gurii cu o cârpă umedă, spălarea ochilor cu apă curată, evitarea activităţilor în aer liber şi închiderea uşilor şi a ferestrelor casei. În unele municipalităţi au început deja să se pregătească adăposturi pentru a menţine populaţia în siguranţă şi departe de efectele unei eventuale erupţii.

Activitatea vulcanică a vulcanului Popocatepetl a crescut de la seismul care a lovit centrul Mexicului în 19 septembrie 2017. De atunci au avut loc numeroase explozii şi expulzări dense de cenuşă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Știință