Vulcanul Popocatepetl îşi intensifică activitatea şi pune Mexicul în alertă

Autorităţile mexicane avertizează populaţia din apropiere să exercite o precauţie deosebită după ce au fost expulzate imense coloane de cenuşă
Vulcanul Popocatépetl, Mexic
Vulcanul Popocatépetl, Mexic (fayerwayer.com)

Vulcanul Popocatepetl, situat în statul mexican Puebla, şi-a intensificat activitatea în ultimele zile alertând autorităţile, care au cerut locuitorilor din apropiere să fie precauţi ca urmare a imenselor coloane de cenuşă ejectate.

Joi, 4 octombrie, au fost înregistrate două noi explozii care au fost însoţite de coloane de cenuşă. Cea mai recentă a depăşit un kilometru înălţime şi s-a deplasat din vest spre sud-vest, potrivit postărilor pe Twitter ale coordonatorului naţional de Protecţie Civilă din Ministerul de Interne, Luis Felipe Puente, preluat de Europa Press.

„La 07:37 s-a produs o explozie în vulcanul Popocatepetl, cu o cantitate mare de cenuşă, generând o coloană de aproximativ 1.000 de metri. Având în vedere posibilitatea căderii cenuşei, urmaţi recomandările Sistemului Naţional de Protecţie Civilă“, a comunicat Puente.

De asemenea, oficialul a avertizat populaţia să urmeze recomandările sanitare în zonele din preajma vulcanului, cum ar fi acoperirea nasului şi a gurii cu o cârpă umedă, spălarea ochilor cu apă curată, evitarea activităţilor în aer liber şi închiderea uşilor şi a ferestrelor casei. În unele municipalităţi au început deja să se pregătească adăposturi pentru a menţine populaţia în siguranţă şi departe de efectele unei eventuale erupţii.

Activitatea vulcanică a vulcanului Popocatepetl a crescut de la seismul care a lovit centrul Mexicului în 19 septembrie 2017. De atunci au avut loc numeroase explozii şi expulzări dense de cenuşă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură