Vulcanul indonezian care erupe "lavă albastră"! (video)

Lava albastră a vulcanul Kawah Ljen din Indonezia
Lava albastră a vulcanul Kawah Ljen din Indonezia (Captură You Tube)

Vulcanul Kawah Ljen, situat în Banyuwangi, în Java de Est, Indonezia, erupe o lavă care, pe timp de noapte, apare de culoare albastră.

Imaginile acestui spectacol unic al vulcanului au fost oferite de către francezii Olivier Grunewald şi Régis Étienne, doi artişti pasionaţi de vulcanologie, care, înarmaţi cu măşti de gaze şi echipamente tehnologice sofisticate au petrecut 30 de nopţi pe pantele vulcanului, fotografiind şi realizând videoclipuri extraordinare ale "lavei albastre".

Dar care este secretul "lavei albastre"?

De fapt, vulcanul emite, împreună cu lava, vapori de sulf a căror temperatură ajunge până la 500° C, făcând ca aerul din jur să fie irespirabil şi toxic. În contact cu aerul, gazele emanate ard, formând flăcări de culoare albastră ce ajung până la o înălţime de 4 metri.

Dar o parte din gaz se condensează în sulf lichid, care curge de-a lungul pereţilor laterali ai vulcanului, dând naştere unui adevărat spectacol al naturii: astfel, lava este de culoare roşie în timpul zilei, iar noaptea de culoare albastră, ceva asemănător alternanţei de lumină şi întuneric.

"Acest flux de culoare neobişnuită pentru un vulcan, desigur, nu este lavă, aşa cum a fost raportat, din păcate, în mod incorect, de multe site-uri web", a declarat Olivier Grunewald pentru National Geographic. "Lumina albastră este, de fapt, rezultatul arderii gazelor sulfuroase", explică fotograful.

Un adevărat spectacol al naturii şi un fenomen rar pe care îl puteţi urmări în acest videoclip!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură