Vulcanul indonezian Agung stă să erupă

Vulcanul Agung ameninţă să erupă de câteva zile, prezentând o activitate seismică intensă.
O familie se îndreaptă spre Centrul de urgenţă pentru persoanele strămutate din Karangasem, Bali, 25 septembrie 2017
O familie se îndreaptă spre Centrul de urgenţă pentru persoanele strămutate din Karangasem, Bali, 25 septembrie 2017 (Credite: Ulet Ifansasti / Getty Images)

În Indonezia, vulcanul Agung, din insula Bali, ameninţă de câteva zile cu o erupţie, prezentând o activitate seismică intensă: „În ultimele trei zile au fost identificate fisuri în podeaua craterului, indicând faptul că acesta este pe punctul de a erupe” a explicat vulcanologul Gede Suantika. „Poate exploda în orice moment sau poate continua astfel zile sau săptămâni”, a spus el. Autorităţile au ridicat nivelul de alertă la un nivel maxim şi aproximativ 145.000 de persoane au fost forţate să-şi părăsească casele, relatează situl online meteoweb.eu.

În romanul „The Thea Lords”, Hella S. Haasse povestea despre dezastrul cauzat de erupţia de la sfârşitul secolului al XIX-lea, cu mii de cadavre plutind pe apele mărilor indoneziene. O scenă apocaliptică, aproape la fel ca cea care s-a prezentat salvatorilor cu o jumătate de secol în urmă, în 1963, care au numărat cel puţin 1.700 de morţi şi mii de răniţi.

Astăzi, Muntele Agung, vulcanul de pe insula Bali înspăimântă din nou, scrie The New York Times, şi 145.000 de persoane au fost deja evacuate din zonă ca premisă că o nouă erupţie devastatoare este deja aproape.

BBC Asia publică un clip video, în care se văd imaginile impresionante ale erupţiei din '63 şi ultimii martori oculari ai evenimentului: „Îmi amintesc că am indicat norul întunecat, şi l-am întrebat pe tatăl meu ce era”, povesteşte un om, „după răcnet am crezut că este un urs, dar tatăl meu a spus că este o furtună”; „Aveam cenuşă pe tot corpul, o simţeam fierbinte” îşi aminteşte o femeie. „Vântul sufla puternic şi în scurt timp râul s-a umplut cu lavă; timp de ani de zile nu am mai putut să cultivăm pământul.” Sunt doar câteva amintiri ale tragicului eveniment propuse de presa internaţională.

În prezent mulţi oameni nu vor să plece: nu se tem de noua erupţie, decât să-şi părăsească casele şi pământurile preferă să moară. Ca urmare a creşterii semnificative a activităţii seismice în crater - marţi 26 septembrie pe insulă a avut loc un cutremur de magnitudine 4,3 pe scara Richter - autorităţile indoneziene din insulă au ridicat nivelul de alertă de erupţie la 3 şi sunt gata să-l ridice la 4 în caz de pericol iminent.

În afară de lavă şi roci se tem de alunecări de teren şi inundaţii într-o zonă de peste de 12 kilometri în jurul vulcanului.

Evacuaţii vor fi găzduiţi timp de aproape o lună în 475 tabere pentru persoane strămutate - aşa cum se poate vedea din fotografiile Getty Images - pregătite de către Agenţia Naţională pentru Dezastru (National Disaster Agency).

Din zonă au fost evacuate, de asemenea, şi 10.000 din cele 30.000 de vaci prezente în regiune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură