Vuk Jeremici creează indignare la sesiunea ONU

Ministrul sârb de externe, Vuk Jeremici.
Ministrul sârb de externe, Vuk Jeremici. (NIKOLAY DOYCHINOV / AFP / Getty Images)

Statele Unite au boicotat o reuniune "incendiară" privind justiţia internaţională de miercuri, organizată de un politician sârb care conduce Adunarea Generală a ONU. Discuţiile consiliului au fost organizate de fostul ministrul sârb de externe Vuk Jeremic, care este preşedinte al Adunării celor 193 de naţiuni.

Naţiunile europene şi alte naţiuni occidentale au declarat că şedinţa de miercuri privind justiţia internaţională a fost o încercare slab mascată de a ataca tribunalul internaţional pentru crime de război pentru fosta Iugoslavie, care a fost criticat de Serbia. Iordania şi Canada s-au alăturat Statelor Unite în boicotarea dezbaterilor.

De când a fost înfiinţat în 1993, tribunalul pentru crime de război pentru fosta Iugoslavie a pus sub acuzare 161 de persoane pentru infracţiuni care decurg din războaiele ce au zguduit federaţia iugoslavă, dintre care 15 au fost achitaţi. Câteva zeci de suspecţi încă sunt judecaţi.

Serbia şi aliatul său Rusia au criticat aspru tribunalul pentru deciziile recente de a elibera doi generali croaţi şi un fost comandant albanez de gherilă din Kosovo.

Jeremic nu a atacat în mod explicit tribunalele pentru crime de război de la Haga în discursul său, deşi a declarat în faţa Adunării că justiţia internaţională ar putea fi utilizată abuziv, într-un mod ce împiedică reconcilierea dintre foşti adversari.

Preşedintele sârb Tomislav Nikolic a criticat tribunalul de la Haga într-un discurs de aproximativ 45 de minute din faţa Adunării, spunând participanţilor că "urmărirea penală a fost favorizată comparativ cu apărarea" şi că instanţa este vinovată de "cele mai flagrante încălcări ale drepturilor omului."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe