"Vrem să muncim" pichet al angajaţilor Romprest în faţa Ministerului Transporturilor

Protestul al angajaţilor Romprest, 15 aprilie 2014
Protestul al angajaţilor Romprest, 15 aprilie 2014 (Epoch Times)

Câteva zeci de angajaţi ROMPREST, societate ce asigură serviciile de salubrizare la metrou, au pichetat marţi Ministerul Transporturilor. Sprijiniţi de Federaţia Sindicatelor din Transporturi, Transloc şi Servicii Publice "ATU - România", zecile de oameni care lucrează în schimburi, de ani de zile, pentru a asigura curăţenia în staţiile de metrou, mulţi dintre ei foşti angajaţi Metrorex, se tem că vor fi disponibilizaţi sau că vor munci în condiţii care nu le vor permite un trai decent.

Scandând "Vrem să muncim", pe zgomot de vuvuzele şi purtând pancarte cu slogane împotriva directorului Metrorex, Aurel Radu, pe care îl acuză că a încredinţat, fără licitaţie, activitatea de salubritate la metrou unei firme de catering cu 30 de angajaţi, firma ce nu dispune nici de experienţă în domeniu, nici de utilaje, nici de personaj suficient, foştii angajaţi Metrorex, actualmente Romprest au cerut să nu fie lăsaţi fără locul de muncă din care îşi câştigă traiul.

Protestatarii, în marea lor majoritate femei, arată că firma de catering ce ar fi preluat serviciile de curăţenie în staţiile de metrou nu poate face ce făceau angajaţii Romprest. "La metrou nu se face curăţenie cu mopul şi găleata", ne-au explicat angajatele Romprest. "Curăţenia se face cu maşini mecanizate, aspiratoare, în trei schimburi, iar pe staţiile mai aglomerate lucrează 5-6 persoane pe schimb. O firmă cu 30 de angajaţi, fără utilaje, nu poate face ce făceau 400 de oameni specializaţi de la Romprest" , ne-a declarat d-na Tudorache Mihaela, care lucrează la curăţenia staţiilor de metrou de 23 de ani.

După ani de zile de muncă grea, în subteran, cu un salariu lunar de 1.390 de lei, oamenii au fost anunţaţi, neoficial, "pe vorbe", că de pe 17 aprilie - când contractul între Romprest şi Metrorex expiră - vor fi transferaţi, parte din ei, la curăţenie în triajele CFR cu salariul mimim pe ecomomie. Cei prezenţi la pichetul de astăzi cer să nu li se ia locurile de muncă şi să nu li se reducă salariile la un nivel din care nu vor putea trăi.

Conform liderului sindical Gheorghe Nichifor şef organizare la Federaţia Sindicatelor din Transporturi, Transloc şi Servicii Publice "ATU - România", la care este afiliat şi sindicatul salubrizare Metrorex, firma de catering ar urma să intre în pâine de pe 17 aprilie a.c.

Angajaţii Romprest ieşiţi astăzi în stradă au fost angajaţi Metrorex ani de zile, ne-a explicat Dl Nichifor. În 2003, Metrorex-ul "s-a gândit" să externalizeze activitatea de salubrizare, motiv pentru care 89 de oameni au fost preluaţi de Romprest. "A fost bine până în 2010 când o firmă desprinsă din ROMPREST, S.C. ROMPREST SERVICII INTEGRATE S.R.L, a câştigat licitaţia" (valoarea fiind în jur de 31,5 de milioane de lei fără TVA n.r.) pentru servicii salubrizare şi i-a preluat şi pe foştii angajaţi Metrorex.

La ora actuală mai sunt doar 51 de oameni foşti salariaţi Metrorex externalizaţi în 2003. Eu consider că Metrorex avea o datorie morală faţă de aceşti oameni ca foşti salariaţi să le asigure locuri de muncă. În schimb acum câteva zile au fost informaţi să părăsească metroul, cu utilaje cu tot, că vine o firmă de catering, să facă salubrizare la metrou, cu 30 de oameni în 51 de staţii. Gradul de mizerie în metrou pe care îl veţi constata cu ocazia paştelui va fi de nedescris. ne-a mai declarat dl Nichifor, care a mai afirmat că Libro, firma de catering, ar fi semnat fără să ştie ce a semnat, în urma unui anunţ pe un site de licitaţii şi că acum îşi dă cu pumnii în cap."Este imposibil să faci curăţenie. Staţia Păcii are 64.000 mp, cum să faci cu 30 de oameni salubrizare la metrou?" a explicat dl Nichifor.

Conform liderului sindical Gheorghe Nichifor, Federaţia Sindicatelor din Transporturi, Transloc şi Servicii Publice "ATU - România", care reprezintă interesele foştilor angajaţi Metrorex, firma de catering ar urma să intre în pâine de pe 17 aprilie a.c.

Dl Nichifor ne-a declarat că a făcut adrese şi către conducerea Metrorex şi câte Ministrul Transporturilor, Dan Şova, dar nu a primit nici un răspuns. "Avem soluţii pentru rezolvarea situaţiei", ne-a declarat liderul sindical, afirmând că speră că autorităţile să se arate deschise la dialog şi să iniţieze o discuţie pentru rezolvarea foştilor angajaţi Metrorex. Ultima speranţă este licitaţia pe care Metrorex ar organiza-o, conform liderului sindical, pe 25 aprilie, licitaţie la care va participa şi Romprest.

Am încercat să obţinem informaţii despre un eventual contract între Metrorex şi compania de catering (Libro Events, conform unor documente publicate de Consiliul Naţional de Soluţionare al Contestaţiilor) ce ar fi preluat serviciile de salubrizare, fără vreun rezultat. Dl Aurel Radu, directorul Metrorex era în discuţii cu dl Ministru Şova, ni s-a comunicat, iar pentru informaţii am fost direcţionaţi către comunicatul de presă prin care Metrorex declină vreo responsabilitate pentru situaţia în care se afla angajaţii ROMPREST.

Printr-un comunicat de presă, Metrorex afirmă că a derulat corect toate procedurile pentru desemnarea unei noi firme care să asigure curăţenia la metrou, având în vedere expirarea acordului-cadru încheiat pe o perioadă de 4 ani cu asocierea S.C. ROMPREST SERVICII INTEGRATE S.R.L.şi S.C. COMPANIA ROMPREST SERVICE S.R.L. pentru asigurarea serviciilor de salubrizare a spaţiilor publice din metrou, începând cu 17.04. 2014.

"Pentru achiziţia în continuare a serviciilor menţionate, S.C. METROREX S.A. a iniţiat o procedură de achiziţie de licitaţie deschisă conform O.U.G. nr. 34/2006, cu modificările şi completările ulterioare, în ultimul trimestru al anului 2013. Având în vedere solicitările de clarificare precum şi contestaţiile formulate, care au condus la nefinalizarea procedurii până la această dată şi pentru asigurarea serviciilor de salubrizare strict necesare în staţiile de metrou, S.C. METROREX S.A. a procedat la iniţierea în Sistemul Electronic al Achiziţiilor Publice (S.E.A.P.) a unui anunţ pentru achiziţionarea serviciilor menţionate, prin cumpărare directă, cu respectarea prevederilor legale aplicabile în domeniul achiziţiilor publice, în urma căruia a atribuit un contract cu durata de 3 luni, durată apreciată ca fiind necesară finalizării procedurii de licitaţie pentru un nou acord cadru cu durata de 4 ani." se afirmă în comunicatul Metrorex.

Politica de personal a Romprest este treaba Romprest şi nu priveşte Metrorex, se concluzionează în comunicat.

Angajaţii Romprest, foşti Metrorex vor picheta şi mâine sediul Ministerului Transporturilor.