"Vrei să consolidezi China prin ciumă. Coronavirusul e sfârşitul tău politic" - influent ziar german, mesaj pentru Xi Jinping

Xi Jinping.
Xi Jinping. (Liu Jin / AFP / Getty Images)

Julian Reichelt, redactorul şef al renumitei publicaţii Bild (sau Bild-Zeitung, cum se numeşte în Germania), i-a adresat preşedintelui comunist chinez Xi Jinping o scrisoare deschisă, în care acuză guvernul de la Beijing că este direct responsabil de apariţia SARS CoV 2 şi generarea pandemiei ce a făcut până în prezent peste 150.000 de victime în rândul populaţiei.

În scrisoare, Reichelt îl întreabă pe preşedintele comunist chinez de ce laboratoarele chineze nu pot fi la fel de sigure precum închisorile în care guvernul a închis deţinuţi politic şi îl avertizează că în China oamenii şuşotesc pe seama lui.

„Puterea ta se prăbuşeşte. Ai creat o Chină necontrolabilă, netransparentă. Înainte de coronavirus, China era cunoscută drept o ţară care supraveghează. Acum, China este cunoscută ca ţară care supraveghează şi care a infectat lumea cu o boală mortală. Aceasta este moştenirea ta politică. […] Plănuieşti să consolidezi China printr-o ciumă pe care ai exportat-o. Nu vei reuşi. Coronavirusul va fi sfârşitul tău politic, mai devreme sau mai târziu”, a transmis redactorul şef de la Bild.

Redăm integral scrisoarea deschisă a lui Julian Reichelt, apărută în Bild, publicaţie cu un tiraj zilnic de 2 milioane de exemplare:

Dragă preşedinte Xi Jinping,

Ambasada dvs. la Berlin mi s-a adresat într-o scrisoare deschisă, întrucât am întrebat în ziarul nostru BILD dacă China ar trebui să plătească pentru daunele economice masive pe care coronavirusul le produce la nivel mondial.

Permiteţi-mi să răspund:

1. Conduci prin supraveghere. Nu ai fi preşedinte fără supraveghere. Monitorizezi totul, fiecare cetăţean, dar refuzi să monitorizezi pieţele umede (de păsări şi animale vii – n.r.) bolnave din ţara ta.

Închizi toate ziarele şi paginile web care critică modul tău de guvernare, dar nu şi tarabele unde se vinde supa de lilieci. Nu doar că îţi supraveghezi poporul, dar îl şi pui în pericol - şi odată cu el, restul lumii.

2. Supravegherea este o negare a libertăţii. Şi o naţiune care nu este liberă, nu este creativă. O naţiune care nu este inovatoare, nu inventează nimic. Iată de ce ai făcut din propria-ţi ţară campionul mondial la furtul de proprietate intelectuală.

China se îmbogăţeşte cu invenţiile altora, în loc să inventeze de la sine. Motivul pentru care China nu inovează şi inventează este acela că nu îi laşi pe tinerii din ţara ta să gândească liber. Cea mai mare lovitură dată de exportul din China (pe care nimeni nu voia să o aibă, dar care a făcut înconjurul lumii) este coronavirusul.

3. Tu, guvernul tău şi oamenii voştri de ştiinţă aveaţi să ştiţi demult că virusul Corona este extrem de infecţios, dar aţi lăsat lumea în beznă în această privinţă. Experţii voştri de top nu au răspuns când cercetătorii occidentali au cerut să ştie ce se întâmplă în Wuhan.

Erai prea mândru şi prea naţionalist ca să spui adevărul, pe care îl considerai a fi o ruşine naţională.

4. „Washington Post” a raportat că laboratoarele voastre din Wuhan au cercetat coronavirusul în lilieci, dar fără a menţine cele mai înalte standarde de siguranţă. De ce nu sunt laboratoarele voastre toxice la fel de sigure ca închisorile pentru prizonierii politici?

Doriţi să explicaţi acest lucru văduvelor, fiicelor, fiilor, soţilor, părinţilor victimelor din întreaga lumea făcute de coronavirus?

5. În ţara ta, oamenii tăi şuşotesc pe seama ta. Puterea ta se prăbuşeşte. Aţi creat o Chină incontrolabilă, netransparentă. Înainte de coronavirus, China era cunoscută ca stat care supraveghează. Acum, China este cunoscută ca un stat care supraveghează şi care a infectat lumea cu o boală mortală.

Asta este moştenirea ta politică.

Ambasada ta îmi spune că eu nu trăiesc după „prietenia tradiţională dintre popoarele noastre”. Presupun că tu consideri o mare „prietenie” atunci când trimiţi, cu generozitate, măşti în întreaga lume. Aceasta nu este prietenie, aş numi-o imperialism ascuns în spatele unui zâmbet - un cal troian.

Plănuieşti să consolidezi China printr-o ciumă pe care ai exportat-o. Nu vei reuşi. Coronavirusul va fi sfârşitul tău politic, mai devreme sau mai târziu.

Cu sinceritate,

Julian Reichelt