Votul pentru imunitatea lui Plumb. Nicolicea sare la Opoziţie: "Parlamentari cu mai multe mandate nu cunosc Constituţia!"

Apărător la scenă deschisă al Rovanei Plumb - pesedistă acuzată de complicitate la abuz în serviciu în dosarul Belina - Nicolicea îşi acuză colegii care au pledat pentru un vot în favoarea urmării penale că nu cunosc Constituţia.
Eugen Nicolicea
Eugen Nicolicea (Florin Chirila/Epoch Times)

Unii parlamentari nu cunosc Constituţia pe care au jurat să o respecte şi fac o confuzie gravă în privinţa imunităţii parlamentare, fiind confundată cu protecţia ministrului sau a fostului ministru pentru fapte făcute în calitate de ministru, a susţinut marţi, preşedintele Comisiei juridice, pesedistul Eugen Nicolicea în cadrul dezbaterilor din plenul Camerei Deputaţilor în care se discută solicitarea DNA referitoare la încuviinţarea efectuării urmăririi penale a fostului ministru al Mediului Rovana Plumb.

"Am constatat că reprezentanţii grupurilor nu au furnizat niciun argument juridic pentru sau împotriva cererii de urmărire penală (a fostului ministrul Rovana Plumb — n.r.), dar ceea ce este mai grav, am observat şi la parlamentari cu mai multe mandate că nu cunoscut Constituţia pe care au jurat să o respecte. Astfel, o gravă confuzie care nu e făcută prima dată de acea persoană confundă imunitatea parlamentară cu protecţia ministrului sau fostului ministru pentru faptele făcute în calitate de ministru. (...) Trebuie să spun pentru toată lumea: deputaţii nu au imunitate decât pentru voturi şi pentru declaraţii politice. Aţi văzut cumva acum să vorbească de vreo acuzaţie cu privire la voturi sau declaraţii politice? Ci acuzaţii cu privire la activitatea de fost membru al Guvernului. Imunitatea parlamentară este prevăzută la art. 72, nu la art. 109, şi acolo se spune că deputatul sau senatorul poate fi urmărit şi trimis în judecată pentru fapte care n-au legătură cu voturile, adică prostia aceea că nu eşti ca un simplu cetăţean este chiar prostie", a declarat Nicolicea, citat de Agerpres, în plenul Camerei Deputaţilor, înainte de votul care a avut drept finalitate respingerea cererii DNA.

În consecinţă, deputatul este trimis în judecată şi urmărit penal ca un simplu cetăţean, a mai declarat Nicolicea înainte ca majoritatea PSD-ALDE să voteze contra urmării penale a Rovanei plumb.

"Singura protecţia o are pentru fapte pe care nu le poate face un simplu cetăţean, şi anume declaraţii în faţa Camerei şi voturi în Cameră. Când simplul cetăţean va fi ales şi va ajunge să dea voturi în Cameră sau va face declaraţii politice în calitate de deputat, va beneficia de acelaşi tratament. Repet pentru toată lumea, că ne-am săturat să se arunce cu noroi asupra Parlamentului: parlamentarii n-au imunitate decât pentru voturi şi declaraţii, ceea ce nu este cazul. Ne-am săturat de aceste prostii rostite de la acest microfon şi perpetuate şi multiplicate în spaţiul public", a adăugat Nicolicea.

Reamintim că solicitarea de începere a urmăririi penale în cazul fostului ministru Rovana Plumb, acuzată de complicitate la abuz în serviciu în dosarul Belina, a fost respinsă marţi cu 184 voturi "împotrivă" şi 99 "pentru".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne