Votul în străinătate. Asociaţii şi grupuri civice din Diaspora propun măsuri pentru îmbunătăţirea condiţiilor de vot

Diaspora a iesit la vot
Diaspora a iesit la vot (Ciprian Dimbean)

Mai multe asociaţii şi grupuri civice din străinătate au făcut public un bilanţ de etapă legat de organizarea votului pentru alegerile prezidenţiale din Noiembrie 2019 şi au solicitat o serie de măsuri imediate în vederea îmbunătăţirii situaţiei la vot în străinătate, măsuri prezentate într-un comunicat de presă remis Epoch Times România.

Semnatarii documentului, organizaţii şi grupuri implicate atât în organizarea secţiilor de vot din străinătate, cât şi în dialogul cu misiunile diplomatice, AEP şi MAE, declară că obiectivul lor principal este ca votul în străinătate, drept fundamental al cetăţenilor români, să fie accesibil tuturor în condiţii civilizate şi demne.

Redăm în continuare comunicatul:

Stimate doamne, stimaţi domni,

Noi, semnatarii acestui document, implicaţi atât în organizarea secţiilor de vot din străinătate, cât şi în dialogul cu misiunile diplomatice, AEP şi MAE, ne prezentăm în cele ce urmează evaluarea faţă de situaţia pregătirilor pentru alegerile din Noiembrie 2019 în urma încheierii etapei de înscriere la vot a românilor din străinătate.

Obiectivul nostru principal este ca votul în străinătate, drept fundamental al cetăţenilor români, să fie accesibil tuturor în condiţii civilizate şi demne. Momente precum cele din Noiembrie 2014 sau Mai 2019 nu trebuie să se mai repete. Acesta este motivul pentru care ne-am angajat într-un dialog, constructiv din perspectiva noastră, cu misiunile diplomatice, cu AEP şi cu MAE. În sprijinul nostru au venit şi o parte din modificările legislaţiei electorale intrate în vigoare la mijlocul lunii Iulie 2019.

În urma acestui dialog s-au înregistrat mici progrese. Unul dintre acestea este chiar deschiderea autorităţilor pentru dialog. Altul este faptul că AEP a adus modificări la site-ul https://www.votstrainatate.ro/, site construit într-un timp relativ scurt.

În lipsa unei promovări coordonate a site-ului din partea autorităţilor române prin materiale publicitare, reclame plătite, postări repetate pe paginile social media ale misiunilor diplomatice, pliante distribuite în timp util şi discuţii la firul ierbii cu cetăţenii, numărul total de înscrieri în data de 11 septembrie 2019 la ora 21:27 este de 68876, ceea ce reprezintă un procent de 18% din numărul persoanelor care au votat la alegerile europarlamentare din Mai 2019. În zonele unde noi, semnatarii acestui mesaj, asociaţii civice şi persoane fizice implicate, am putut face publicitate plătită în social media şi unde a existat o promovare activă din partea asociaţiilor şi a cetăţenilor interesaţi, procentele înscrierilor la vot sunt între 12% şi 38%, de exemplu pentru Spania 12%, Franţa 19%, Germania 23%, Marea Britanie 36% şi Elveţia 38%. Credem, deci, că am fi putut avea un număr mai mare de persoane înscrise la vot dacă măsurile aplicate de noi în zonele în care trăim ar fi fost aplicate de către misiunile diplomatice şi AEP, pe scară mai largă. În acest caz, rezultatul înscrierilor la vot ar fi fost mai aproape de necesităţile românilor din străinătate.

În consecinţă, ne permitem să solicităm autorităţilor române, următoarele măsuri imediate pentru îmbunătăţirea situaţiei la vot în străinătate, în primul rând în vederea alegerilor prezidenţiale din Noiembrie 2019, dar şi în vederea alegerilor parlamentare din anul 2020.

1.) Organizarea secţiilor de votare pentru alegerile prezidenţiale din anul 2019 pornind de la prezenţa la vot la scrutinul europarlamentar din Mai 2019, dar şi de la prezenţa la alegerile prezidenţiale din 2014.

2.) Credem că este necesar ca AEP, aşa cum a declarat domnul Mituleţu-Buică, să considere cererile de înscriere pentru secţii de vot pe site ca un minim de la care se porneşte organizarea secţiilor

3.) Credem că site-ul https://www.votstrainatate.ro/ poate fi un instrument util. Recomandăm misiunilor diplomatice şi AEP să continue fără întrerupere promovarea acestui instrument şi să solicite de pe acum bugetele necesare promovării şi îmbunătăţirii acestui instrument în vederea următoarelor alegeri.

4.) Solicităm cu celeritate asigurarea unei transparenţe proactive în ceea ce priveşte votul prin corespondenţă şi traseul buletinelor de vot, de la primirea în secţie şi până la numărarea voturilor. Doar printr-o încredere dovedită în votul prin corespondenţă, acest sistem de vot poate ajuta la reducerea semnificativă a presiunii asupra secţiilor de vot şi la optimizarea costurilor asociate pentru cetăţeni.

5.) Recomandăm autorităţilor să comunice proactiv, într-un limbaj inteligibil pentru cetăţeanul cu pregătire medie, mai ales cu acei cetăţeni nemulţumiţi de situaţia votului în străinătate

6.) Ne declarăm în continuare deschişi dialogului în vederea ameliorării situaţiei votului în străinătate. Pentru acest dialog, pe care îl vedem atât în perspectiva alegerilor prezidenţiale din 2019, cât şi a alegerilor parlamentare din 2020, propunem concret lista de puncte din anexa acestui comunicat.

Semnatarii demersului sunt:

Asociaţia ”Rezist Zurich”

Canada Save Roşia

Diaspora Civică Viena

Diaspora Franţa Solidară cu România

Diaspora Milano

Grupul Civic Madrid Ro

Mişcarea Civică Diaspora Austria

Rezistăm şi la Paris

Rezist Bilbao/Euskadi

Rezist Berlin

Rezist Budapesta

Rezist Lyon

Rezist Marsilia

Rezist - Protestatari Pro Democraţie Londra

Rezist WMW

Rezistenţa din Diaspora

Români în Basel

Români în Coventry

Votăm în Olanda

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne