Vosganian: Electoratul PSD-ALDE îl validează pe Tăriceanu pentru Cotroceni. PSD să ia act de această dorinţă

Conferinţa de presă la Ministerul Economiei susţinută de Varujan Vosganian
Conferinţa de presă la Ministerul Economiei susţinută de Varujan Vosganian (Epoch Times România)

Vicepreşedintele ALDE Varujan Vosganian a insistat, luni, după şedinţa Biroului Politic Central, ca PSD să-l susţină pe şeful său de partid, Călin Popescu Tăriceanu, în cursa pentru Cotroceni.

"Colegii noştri, într-o largă majoritate, şi-au exprimat dorinţa ca dl Călin Popescu Tăriceanu să fie candidatul nostru pentru preşedinţia României. De altfel, pot să vă spun, fără să nominalizez vreun sondaj de opinie, că ele converg în a indica drept singur contracandidat cu şanse reale de câştig pe dl Călin Popescu Tăriceanu pentru actualul preşedinte Klaus Iohannis. Aşadar electoratul coaliţiei PSD- ALDE îl validează pe Călin Popescu Tăriceanu drept candidat al acestei coaliţii.

Sper ca şi colegii noştri din PSD, în virtutea înţelegerilor pe care le-am avut, să ia act de această dorinţă a electoratului, nu numai a ALDE, ci şi PSD. Noi nu ne-am derulat încă toate procedurile interne, până la sfârşitul lunii vom avea o astfel de procedură în care să validăm candidatura domnului Călin Popescu Tăriceanu, de data asta doar din partea ALDE, dar sigur, cu recomandarea explicită ca şi colegii noştri din PSD să ia act de acest lucru şi Călin Popescu Tăriceanu să fie candidatul întregii coaliţii", a declarat Vosganian.

Potrivit liderului ALDE, în PSD se fac multe nominalizări, unele anecdotice, altele bazate pe ambiţii personale, altele bazate pe susţinerea pe care unele sau altele dintre personalităţile partidului o au în rândul membrilor lor.

"Desigur că PSD are toată libertatea să-şi aleagă propriul candidat. Eu mi-aş dori ca această libertate să aibă drept constrângere înţelegerea pe care am făcut-o între PSD şi ALDE, care este limpede. Rezultatul sondajelor indică posibilitatea şi necesitatea candidatului comun. Sondajele pe care le avem arată fără putinţă de tăgadă că singurul candidat care este bine poziţionat în raport cu ceilalţi şi care are şanse reale să câştige cursa prezidenţială, este Călin Popescu Tăriceanu. În situaţia în care PSD decide să ignore rezultatul sondajelor şi să încalce înţelegerile pe care le-am făcut, desigur că, înainte ca PSD să îşi ia decizia, va trebui în mod serios să discutăm despre viitorul acestei coaliţii", a precizat Vosganian.

Întrebat dacă au fost discuţii cu alţi parteneri să îl susţină pe Tăriceanu, vicepreşedintele ALDE a răspuns:

"Eu cred că Tăriceanu a răspuns deja la această întrebare. Nu vă ascund şi nici dânsul nu a făcut-o, că există o anumită dorinţă de susţinere din partea partidului Pro România. Victor Ponta a declarat că nu doreşte să candideze. Ar fi nostim ca Victor Ponta să înceapă de mâine să facă campanie pentru PSD. Cred că nici măcar dânsul, care altminteri are un fin simţ al umorului, nu poate merge până într-acolo încât să facă campanie PSD-ului fără să surâdă. De aceea, cred că cea mai bună formulă de a aduna aceste forţe de centru-stânga şi de centru-dreapta într-o formulă cât mai larg acceptată de electorat ar fi susţinerea şi din partea PSD şi din partea Pro România a lui Călin Popescu Tăriceanu".