Voiculescu: PSD nu doar că nu a oprit exportul paralel de medicamente, ba chiar l-a încurajat

PSD nu doar că nu a oprit exportul paralel de medicamente - o problemă extrem de serioasă care afectează pacienţii din România - ba chiar l-a încurajat, a atras atenţia fostul ministru Vlad Voiculescu.
Vlad Voiculescu
Vlad Voiculescu (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

Fostul ministru tehnocrat al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a reacţionat după ce succesorul său pesedist, Florian Bodog, a solicitat Consiliului de Miniştri UE să discute de urgenţă problema exportului paralel de medicamente.

"Domnul Bodog ne anunţă că a solicitat Consiliului de Miniştri UE să discute de urgenţă problema exportului paralel de medicamente. Minunat. Exportul paralel este o problemă serioasă, o problemă serioasă de care nici PSD - partidul care a guvernat aproape continuu în ultimii ani, nici altul dintre partidele noastre de tranziţie nu a luat măsuri vreodată. Asta deşi mii de bolnavi au rămas fără medicamente ani de zile, asta deşi cei mai mulţi bani s-au făcut în urmă cu câţiva anişori în businessul ăsta. De ce? Cine este în spatele unora dintre aceste companii? Cred că ne putem uşor închipui… şi sper ca cineva (presă sau autorităţi) să ne poată spune mai multe cândva", a declarat Vlad Voiculescu.

Tehnocratul susţine că abia anul trecut, pe vremea Guvernului Cioloş, s-au făcut primii paşi foarte concreţi în direcţia opririi exporturilor paralele şi asigurării medicamentelor pentru pacienţii din România.

"Ce spune PSD că face după ce recunoaşte în sfârşit o problemă? Dă vina pe străini! Bineînţeles! Delicat, deocamdată, prin vocea domnului Bodog, care iată: ridică problema la nivel european!", a remarcat Vlad Voiculescu.

Fostul ministru arată "ce a făcut" ministrul Bodog şi PSD ca să (nu) oprească exportul paralel de medicamente:

1. Domnul Bodog A AMÂNAT semnarea Ordinului 269 redactat şi pus în transparenţă de echipa mea încă din iarna trecută pentru peste 3 luni, până la 14 martie 2017 - şi atunci doar la presiunea media;

2. Domnul Bodog NU A APLICAT măsurile prevăzute de ordinul pentru oprirea exportului paralel de medicamente decât o singură dată, şi atunci la presiunea presei (mai precis, după ce Paula Rusu a scos la iveală exportul de vaccinuri în condiţiile în care în ţară acestea nu se găseau)… asta deşi domnul Bodog ar trebui să aibă la dispoziţie un sistem de monitorizare zilnică a stocurilor de medicamente - sistem pus la punct de echipa mea şi STS care ar fi trebuit să fie funcţional din această primăvară!

Potrivit fostului ministru, PSD nu doar că nu a oprit exportul paralel de medicamente, ba chiar l-a încurajat:

1. Domnul Bodog şi parlamentarii PSD-ALDE (cu ajutor şi de la alte partide, cel mai probabil) au ÎNCURAJAT exportul paralel, schimbând legea, permiţând farmaciilor să facă distribuţie en gros de medicamente - o cale sigură către export paralel direct din farmacie; În data de 5 aprilie Ministerul Sănătăţii a dat aviz pozitiv la exportul paralel prin farmacii, la cererea Parlamentului. Câteva zile mai târziu, cu 154 de voturi "pentru", 78 "împotrivă" şi două abţineri, proiectul de lege care dă voie oricărei farmacii să facă şi vânzare angro, modificând art. 800 alin. (2) din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. Iniţiatorii proiectului de lege sunt parlamentari PSD şi ai minorităţilor naţionale.

2. Domnul Bodog şi parlamentarii PSD-ALDE au scăzut şi mai mult preţul celor mai ieftine medicamente - a medicamentelor esenţiale (conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii) şi a produselor din sânge şi plasmă (ex. Imunoglobuline) - lăsând pacienţii români fără medicamentele cele mai de bază şi oferind o NOUĂ OPORTUNITATE DE PROFIT exportatorilor!

Tehnocratul a atras atenţia că exportul paralel este o problemă serioasă şi tocmai de aceea trebuie abordată cu date, cu argumente şi cu temele făcute.

"Temele făcute în acest caz înseamnă că am rezolvat acasă tot ce se putea rezolva acasă. Despre date şi argumente... ce să mai vorbim. Există tot timpul elevi care nu îşi fac niciodată temele şi care au impresia că pot să compenseze prin tupeu. Câteodată le merge... în cartier. Mai departe de atât, de obicei se fac de râs şi în cel mai bun caz nu îi bagă nimeni în seamă. România merită mult mai mult de atât! Pacienţii români au nevoie de mult mai mult decât atât", a subliniat Vlad Voiculescu.