Voiculescu: E un sistem putred, mâncat pe dinăuntru. Se joacă cu viaţa pacienţilor pentru bani şi putere

Abuzurile din domeniul transplanturilor au fost protejate de relaţiile cu politica şi cu parte din media, un joc al puterii şi al banilor, un joc cu viaţa pacienţilor, a tras un semnal de alarmă tehnocratul Vlad Voiculescu.
Vlad Voiculescu
Vlad Voiculescu (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

Activitatea de transplant din România se desfăşoară pe baza unor cutume şi a legii bunului plac al unora. Veţi afla povestea unui sistem putred, mâncat pe dinăuntru de lipsa de viziune, de invidia profesională şi dorinţa de înavuţire a unora, şi-a exprimat nemulţumirea, pe pagina sa de Facebook, fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu.

"Pentru aducere aminte: la sfârşitul lunii noiembrie prezentam concluziile investigaţiilor Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii la ANT (Agenţia Naţională de Transplant) şi la centre de transplant din ţară. De zeci de ani activitatea de transplant din România se desfăşoară pe baza unor cutume şi a legii bunului plac al unora: fără liste naţionale de alocare a organelor, fără criterii şi regulamente clare de alocare, fără transparenţă şi fără proceduri de anunţare a pacientului", a declarat Vlad Voiculescu.

Fostul ministru a remarcat că aceste nereguli au fost semnalate de diverse rapoarte ale Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii şi al Premierului încă din 2008.

"Au fost lăsate însă sub preş ani la rândul de miniştri şi de cei care nu se simţeau şi nu se simt responsabili de viaţa pacienţilor. Nu au fost prezentate publicului şi nu au fost înaintate autorităţilor competente deşi lucrurile erau cât se poate de clare. Aşa cum foarte mulţi manageri ai spitalelor au fost numiţi politic 27 de ani, la fel s-a întâmplat şi cu transplanturile, abuzurile au fost protejate de relaţiile cu politica şi cu parte din media. Un joc al puterii şi al banilor, un joc cu viaţa pacienţilor", a subliniat Vlad Voiculescu.

Înainte de plecarea sa de la minister, tehnocratul a înaintat totul organelor competente.

"A doua zi după plecarea mea de la minister, Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii a fost decapitat. Una dintre ameninţările primite a fost astfel pusă în practică de partidul stat", a atras atenţia Vlad Voiculescu.

Fostul ministrul a recomandat opiniei publice să urmărească reportajul realizat de jurnalistul Andrei Ciurcanu, care a urmărit subiectul traficului de organe şi al transplantului ani de zile, "este cu siguranţă cel mai cuprinzător care s-a făcut vreodată pe această temă în România". (Partea I aici, Partea II aici)

"La emisiunea În Premieră a spus poveştile unor oameni care şi-au vândut casele, ca să-şi salveze viaţa. Ale unor oameni, care din sărăcie şi disperare, şi-au vândut organele ca să iasă din sărăcie. Poveştile unor oameni care au fost uitaţi pe liste de aşteptare ani la rând de medici şi oameni cu funcţii prea ocupaţi de imaginea şi puterea lor, mai degrabă decât de bunul mers al programului de transplant.

Veţi afla şi povestea unor profesori care au dijmuit sănătatea pacienţilor aflaţi la graniţa dintre moarte şi viaţă. Profesori care fug de camerele de luat vederi. Iar mai presus de toate, veţi afla povestea unui sistem putred, mâncat pe dinăuntru de lipsa de viziune, de invidia profesională şi dorinţa de înavuţire a unora", a mai precizat Vlad Voiculescu.