Vodafone şi Nokia vor aduce LTE în spaţiu prin instalarea primei reţele 4G pe Lună

Luna
Luna (YouTube - Screenshot)

Singurul satelit natural al Pământului, Luna, va avea prima reţea de telefonie mobilă în 2019 în condiţiile în care Vodafone Germania şi Nokia plănuiesc să aducă în spaţiu tehnologia Long-Term Evolution (LTE) prin instalarea unei reţele 4G pe cel mai apropiat corp ceresc al Terrei, permiţând un high-definition streaming de pe Lună pe Pământ.

Vodafone Germania, producătorul de echipamente de reţea Nokia şi producătorul auto Audi au anunţat ştirile marţi, susţinând că această cooperare este în desfăşurare pentru a susţine această misiune, care are loc la aproximativ o jumătate de secol de când primii astronauţi NASA au păşit pentru prima dată pe suprafaţa Lunii.

Companiile de telecomunicaţii au mai afirmat că, pentru a amplasa echipamentele necesare pe suprafaţă Lunii în 2019, lucrează de asemenea cu PT Scientists, o compania germană specializată în explorarea spaţiului.

Vodafone, al cărui semnal 4G va fi de asemenea capabil să transmită imagini video HD (high-definition) de pe Lună către o unitate de control a misiunii situate în Berlin, a declarat că Nokia, în calitate de partener în domeniul tehnologiei, are sarcina de a dezvolta o reţea pentru spaţiu care va fi de fapt un aparat de mici dimensiuni ce va cântări mai puţin de un kilogram.

“Acest proiect implică o abordare complet inovatoare cu privire la dezvoltarea infrastructurii reţelei mobile”, a declarat Hannes Ametsreiter, director general al Vodafone Germania.

Reţeaua va permite unui număr de două vehicule de explorare lunară produse de Audi să comunice între ele şi cu o staţie localizată pe Autonomous Landing and Navigation Module (ALINA), prima navă spaţială privată construită de PT Scientists pentru a transporta şi plasa pe suprafaţa Lunii cele două vehicule de teren. Acestea vor intra în contact cu vehiculul lunar Apollo 17, folosit în 1972 de ultimii astronauţi care au păşit pe Lună.

Între timp, Marcus Weldon, ofiţer şef pentru tehnologie la Nokia şi director al Bell Labs, a precizat că misiunea ambiţioasă va fi critică pentru explorarea viitoare a spaţiului, în condiţiile în care călătoriile vor necesita ca echipamentele să fie capabile să opereze în condiţii extreme. “Fie că este vorba de minarea unui meteorit sau aterizarea pe Lună sau pe Marte, trebuie să învăţăm cum să comunicăm în spaţiu”, a adăugat el.

Echipamentele Nokia vor fi lansate în 2019 cu ajutorul unei rachete spaceX de la centrul spaţial Cape Canaveral în Florida, SUA.

Potrivit declaraţiei unui director implicat în proiect, decizia de a crea o reţea 4G în locul unei reţele 5G a fost luată deoarece reţeua 5G încă se află în stadiul de testare şi nu este suficient de stabilă pentru a garanta că va funcţiona în mod corespunzător de pe suprafaţa Lunii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură