Vocea Străzii a răzbit la Guvern. Cioloş anunţă controale în spitale şi schimbări de legislaţie

În România nu există laboratoare publice acreditate care să testeze dezinfectanţii, monitorizarea şi verificarea biocidelor se face doar pe hârtie, motiv pentru care pe lângă controale se impune şi modificarea legislaţiei, a anunţat Cioloş.
Dacian Cioloş
Dacian Cioloş (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Premierul Cioloş a anunţat sâmbătă, pe fundalul valului de nemulţumire legat de modul în care a gestionat Ministerul Sănătăţii scandalul Hexi Pharma, că începând de duminică se vor lua probe pentru a testa toţi dezinfectanţii din toate spitalele din România, urmând ca primele rezultate să fie anunţate miercuri. Anunţul premierului vine la o zi după ce circa 1.000 de oameni au ieşit în stradă cerând o reformă reală în domeniul sănătăţii

"Dată fiind seriozitatea situaţiei, am convocat un comandament cu participarea conducerii Ministerului Sănătăţii, a Ministerului Afacerilor Interne, a cancelariei primului ministru şi a Corpului de Control al primului ministru. Am trecut în revistă măsurile din ultimele 24 de ore. Avem ancheta penală. Astăzi au avut loc descinderi în peste 20 de judeţe, fiind prelevate probe destinate exclusiv procesului penal", a mai anunţat Cioloş, citat de Realitatea.net.

Premierul a mai declarat că în paralel cu ancheta penală, a solicitat Ministerului Sănătăţii să declanşeze o anchetă administrativă, obiectul fiind "de a recăpăta încrederea în produsele folosite în spitale, la dezinfectare." Testarea dezinfectanţilor va viza atât concentraţia acestora cât şi eficacitatea lor.

Dacian Cioloş a mai anunţat că în cursul zilei de mâine eşantioanele prelevate de la cele 50 de spitale cu probleme vor fi duse spre testare la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie şi Petrochimie – ICECHIM.

"Sper ca până miercuri să avem primele rezultate, din cele 50 de spitale. În zilele următoare vor continua testele şi pentru celelalte eşantioane", a declarat premierul.

Nu în ultimul rând, primul ministru a atras atenţia că în afară de testele de concentraţie este nevoie şi de teste de eficacitate şi s-a declarat surpins că în România nu există laboratoare publice acreditate să facă acest teste şi că practic producătorii îşi "testează" ei înşişi substanţele ce ajung apoi în spitale.

"Există doar unele private ale companiilor care produc aceşti dezinfectanţi. Există două laboratoare care sunt în pregătire pentru acreditare. Am cerut ca aceste procese să fie grăbite", a continuat Dacian Cioloş.

Cioloş a mai remarcat că statul român are o problemă legislativă în privinţa monitorizării şi verificării biocidelor. Astfel, în prezent monitorizarea se face doar administrativ, pe baza unor documente în sarcina producătorilor. Având în vedere situaţia, premierul a cerut Ministerului Sănătăţii să vină miercuri cu un proiect de modificare a legislaţiei, pentru a creşte exigenţele procesului de monitorizare.

Reamintim că o anchetă condusă de jurnalistul Cătălin Tolontan a scos la iveală faptul că Hexi Pharma - firmă ce furnizează spitalelor din România dezinfectanţi - diluează substanţele de 10 ori. Ministerul Sănătăţii a demarat controale în urma scandalului izbucnit, pentru ca apoi să anunţe că ''doar 5% dintre probele (de dezinfectanţi n.r.) recoltate sunt neconforme iar pacienţii sunt în siguranţă''. Acest anunţ a stârnit adâncă nemulţumire, având în vedere că problema infecţiilor nosocomiale este considerată una din marile suferinţe ale ţării.

Revoltaţi că acest anunţ al ministrului contrazice flagrant rezultatele investigaţiilor din presă, cetăţenii s-au organizat pe Facebook şi au ieşit vineri în stradă, la un protest în Piaţa Universităţii din Bucureşti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne