Vladimir Socor: Maia Sandu, ca preşedinte, ar fi o binecuvântare pentru Republica Moldova

Vladimir Socor
Vladimir Socor (Epoch Times România)

Recent, oficiali de la Kremlin, cum ar fi Serghei Lavrov şi Serghei Narîşkin au acuzat Occidentul că ar încerca să se implice în alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, iar preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că moldovenii vor aprecia eforturile lui Igor Dodon de a îmbunătăţi relaţiile cu Federaţia Rusă. În acest context, analistul occidental Vladimir Socor a punctat că politica Rusiei este aceea de a-şi asigura o influenţă limitată în Republica Moldova, fără a prelua controlul asupra acestui teritoriu, deoarece o victorie decisivă ar obliga Rusia să preia întreţinerea Moldovei.

„Aceasta este esenţa politicii ruseşti poate de zece ani încoace. Partidul Socialiştilor asigură Rusiei o influenţă limitată în deciziile Republicii Moldova. Dacă Rusia ar dori să preia controlul asupra Republicii Moldova, dacă Rusia ar dori ca dl Dodon să câştige cu o majoritate convingătoare, dacă ar dori ca Partidul Socialiştilor să câştige în aşa măsură încât să formeze viitorul guvern, ce ar face Rusia dacă ar avea aceste dorinţe? Rusia i-ar oferi dlui Dodon nenumărate şanse de a apărea în imagini publice cu liderii de la Kremlin; Rusia ar fi organizat ceea ce a cerut Dodon de multe ori, şi nu a primit – investiţii ruseşti în Republica Moldova; mobilizarea diasporei moldoveneşti din Rusia ca să voteze pentru Dodon sau pentru Partidul Socialiştilor în alegeri.

Deci, Rusia oferă foarte puţin ca şi cum Rusia ar avea intenţia să nu asigure o victorie decisivă a lui Dodon sau a Partidului Socialiştilor, deoarece o victorie decisivă ar obliga Rusia să preia întreţinerea Republicii Moldova. Rusiei îi convine politica dlui Dodon, aşa-numită „de echilibru” între Rusia şi Occident, deoarece, dacă această politică este dusă la îndeplinire, conform dorinţelor dlui Dodon, atunci Uniunea Europeană va prelua o mare parte din întreţinerea Republicii Moldova, în timp ce dl Dodon şi Putin vor continua să ducă o politică în direcţia Rusiei. Ce a acordat Rusia până acum în această campanie electorală? Ce i-a acordat dlui Dodon? Cinci maşini pentru deszăpezire!”, a declarat Vladimir Socor în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Totodată, a ţinut să menţioneze analistul politic, alegerea liderului PAS, Maia Sandu, ca preşedinte ar fi o binecuvântare pentru Republica Moldova, şi nu numai datorită persoanei Maiei Sandu, dar datorită echipei pe care poate să o aducă la guvernare, „N-am nici cel mai mic dubiu că alegerea Maiei Sandu ar fi un lucru minunat pentru Republica Moldova, inclusiv datorită echipei pe care ar aduce-o la guvernare”, în timp ce „alegerea lui Igor Dodon ar condamna Republica Moldova la izolarea de facto în care se află în prezent”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe