Vladimir Putin semnează nepopularul proiect de lege privind creşterea vârstei de pensionare

Preşedintele rus Vladimir Putin
Preşedintele rus Vladimir Putin (Iuri Kadobnov/Getty Images)

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un nepopular proiect de lege privind creşterea vârstei de pensionare cu cinci ani, a anunţat Kremlinul.

Anunţul din 3 octombrie a fost făcut la câteva ore după ce camera superioară a Parlamentului Rusiei a adoptat noua lege. Astfel, 149 de membri ai Consiliului Federaţiei au votat în favoarea noii legi, 5 au votat împotrivă şi 3 s-au abţinut, potrivit RFE/RL.

La sfârşitul lunii septembrie, camera inferioară a Parlamentului, Duma de Stat, a adoptat proiectul de lege privind vârsta de pensionare după ce a aprobat propunerea lui Putin pentru a limita creşterea vârstei de pensionare la femei la 5 ani în loc de 8, aşa cum cerea iniţial proiectul.

Proiectul de lege va creşte treptat vârsta de pensionare pentru femei de la 55 la 60 de ani şi pentru bărbaţi de la 60 la 65 de ani.

Proiectul de lege a fost prezentat la o lună după ce Putin a fost investit în cel de-al patrulea său mandat prezidenţial, care ar putea fi ultimul său mandat din cauză că actuala Constituţie îi interzice să candideze din nou în 2024.

Unii experţi au avertizat că o combinaţie de factori – inclusiv speranţa de viaţă, forţa de muncă şi previziunile bugetare pe termen lung – necesită schimbări imediate la sistemul de pensii al Rusiei.

Însă Putin şi guvernul său s-au abţinut să urmărească astfel de schimbări în timpul mandatelor prezidenţiale precedente.

În luna iunie, premierul Dmitri Medvedev a anunţat că guvernul prezintă un proiect de lege care va creşte vârsta de pensionare.

Planul a generat proteste şi a afectat rata de aprobare a preşedintelui Putin, în ciuda faptului că acesta a depus eforturi pentru a se distanţa de această idee.

În cele din urmă, Putin a susţinut într-un discurs televizat către naţiune, în 29 august, că vârsta de pensionare pentru femei va fi crescută la 60 în loc de 63.

Cetăţenii ruşi în vârstă sunt îngrijoraţi că nu vor trăi suficient de mult pentru a colecta beneficiile, iar tinerii se tem că prelungirea vârstei de pensionare le-ar putea diminua şansele pentru a găsi un loc de muncă.

În luna septembrie, în timpul unor proteste împotriva acestui plan, care au avut loc în mai multe oraşe ale Rusiei, inclusiv Moscova, peste 1.000 de persoane au fost arestate.

Aproximativ jumătate din cei arestaţi au fost ridicaţi de forţele de ordine în Sankt Petersburg, potrivit OVD-Info. Cel de-al doilea oraş ca mărime din Rusia s-a confruntat probabil cu cele mai dure acţiuni ale forţelor de ordine, care au atacat manifestanţii cu bastoane. Printre arestaţi s-au aflat minori şi persoane în vârstă. În Moscova, autorităţile au acuzat doi bărbaţi de atacarea forţelor de ordine.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe