Vladimir Putin ne fierbe: susţine că este indecis cu privire la alegerile prezidenţiale din 2018

La mai puţin de 6 luni înainte de următoarele alegeri din Rusia, preşedintele Vladimir Putin susţine că încă nu s-a decis dacă va candida pentru a obţine un nou mandat de şase ani.
Preşedintele rus, Vladimir Putin.
Preşedintele rus, Vladimir Putin. (Mikhail Metzel/AFP/Getty Images)

Vladimir Putin, din partea căruia sunt mari aşteptări să candideze şi chiar să obţină cu uşurinţă un nou mandat prezidenţial, a sugerat miercuri că îşi va anunţa decizia cu privire la alegerile prezidenţiale la începutul lunii decembrie.

“Nu numai că nu am decis împotriva cui candidez [adevărul răsare din gura păcătoşilor, n.r], dar nu am decis nici dacă voi candida”, a precizat Putin în timpul unei conferinţe internaţionale pe tema energiei la Moscova.

“Conform legii, lansarea campaniei prezidenţiale trebuie să fie anunţată la sfârşitul lunii noiembrie sau începutul lunii decembrie. Cred că, până la acea dată, principalii candidaţi îşi vor anunţa în mod oficial [candidaturile] şi îşi vor publica platformele de campanie”, a adăugat liderul rus.

Navalni nu este menţionat

Putin nu a făcut nicio menţiune despre Aleksei Navalni, un politician din opoziţie şi un critic dur al preşedintelui rus. Navalni doreşte să candideze la alegerile prezidenţiale din 2018, în ciuda unei declaraţii din partea Comisiei Centrale Electorale care a precizat că opozantul nu este eligibil pentru a candida datorită unei condamnări pentru infracţiuni financiare – despre care activistul a susţinut în mai multe rânduri că a fost motivată politic.

Navalni ispăşeşte în prezent 20 de zile de închisoare după ce a fost găsit vinovat de încălcarea repetată a prevederilor legale privind organizarea de întâlniri şi mitinguri publice.

Navalni a cerut susţinătorilor săi să organizeze un protest la nivel naţional în ziua de 7 octombrie – cea de-a 65-a aniversare a preşedintelui Vladimir Putin.

Criticii susţin că Putin şi-a menţinut puterea, parţial, prin suprimarea mass mediei, înăsprirea controlului Kremlinului în politica electorală şi prin utilizarea poliţiei, a serviciilor de securitate şi a sistemului judiciar pentru a ataca opoziţia.

Actualul mandat al lui Putin a fost marcat de tensiuni severe cu SUA şi alte ţări occidentale, care au impus sancţiuni dure împotriva Rusiei pentru anexarea peninsulei ucrainene Crimeea şi implicarea într-un război separatist ce a ucis peste 10.000 de persoane în estul Ucrainei.

De asemenea, SUA a impus sancţiuni şi ca răspuns la presupusul amestec al Rusiei în alegerile prezidenţiale americane din 2016, o acuzaţie negată de Moscova şi pentru care Washingtonul nu a produs deocamdată nicio dovadă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe