Vladimir Putin, în vizită în India pentru a consolida relaţiile comerciale pe fondul sancţiunilor occidentale

Preşedintele rus Vladimir Putin şi premierul indian Narendra Modi.
Preşedintele rus Vladimir Putin şi premierul indian Narendra Modi. (youtube.com)

Preşedintele rus Vladimir Putin se află joi într-o vizită oficială în India, unde speră să consolideze legăturile comerciale cu gigantul asiatic în contextul în care economia rusă este afectată de sancţiunile occidentale ce au fost impuse Moscovei pe fondul crizei ucrainene.

În cadrul acestei vizite, liderul de la Kremlin urmează să discute cu premierul indian Narendra Modi modalităţile de întărire a cooperării ruso-indiene în domeniile nuclear, al petrolului şi al gazelor naturale, în sfera militară, dar şi în sectorul diamantelor. Este prima vizită în India a preşedintelui rus de la venirea la putere, în luna mai, a premierului Modi, după cum notează AFP.

Vladimir Putin a declarat, înainte de sosirea sa în India, că va încerca cu prilejul acestei vizite să întărească 'parteneriatul strategic privilegiat' cu New Delhi, menţionând posibilitatea de a încheia acorduri privind construirea de noi reactoare şi vânzarea de material militar.

La rândul său, premierul indian a declarat că 'legătura dintre popoarele rus şi indian este foarte puternică' şi că speră să întărească relaţia cu Moscova, în contextul în care schimburile comerciale dintre cele două ţări nu depăşesc 10 miliarde de dolari pe an, în pofida legăturilor tradiţionale puternice din ultimii 50 de ani.

De la sosirea sa la putere, premierul Modi a încercat să se apropie de Barack Obama, care a acceptat să efectueze o vizită în India în luna ianuarie, de Ziua Republicii, dar India a refuzat să susţină sancţiunile occidentale împotriva Moscovei şi pare să nu ţină cont de avertismentele Washingtonului în privinţa comerţului cu Rusia.

AFP mai notează că vizita lui Vladimir Putin în India survine la puţin timp după ce Moscova a abandonat proiectul de gazoduct South Stream care urma să lege Rusia de Europa, ocolind Ucraina. În acest context, Moscova ar urma să pledeze pentru o întărire a investiţiilor grupurilor de stat indiene în proiectele ruse din domeniul gazelor naturale şi al petrolului, în special în zona arctică.

În plan militar, Rusia este primul furnizor de armament al Indiei, statul indian fiind cel mai mare importator de material militar la nivel mondial. Însă, în acest domeniu ar putea să apară unele probleme, întrucât Rusia a semnat recent cu Pakistanul, rivalul istoric al Indiei, un acord de cooperare militară şi totodată este în negocieri pentru a furniza Islamabadului elicoptere de luptă.

În sectorul energiei, două reactoare nucleare ruse au fost instalate în sudul Indiei, în urma unui acord ale cărui termene au fost însă întârziate, iar costul a explodat, dar Rusia speră ca New Delhi să se angajeze pentru construirea de noi reactoare.

În ceea ce priveşte sectorul diamantelor, agenţia citată menţionează că Rusia este primul producător de diamante brute la nivel mondial, în timp ce India, expertă în tăiere şi finisare, ar dori ca Rusia să-şi crească exporturile directe către atelierele sale.

Agenţia de presă rusă RIA Novosti scrie că Vladimir Putin speră să semneze la New Delhi circa 20 de acorduri care să dea un nou impuls relaţiilor dintre Rusia şi India, în pofida situaţiei în care se află în prezent economia rusă supusă sancţiunilor occidentale.

Putin 'doreşte să arate lumii că nu este izolat şi, într-o anumită măsură, nici nu este, pentru că are încă BRICS' (structură formată din Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud), aprecia în acest context expertul indian Nandan Unnikrishnan, specializat în problematica spaţiului rus.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe