Vladimir Putin “ar putea reintra în G7 dacă se retrage din Siria”

Rusia ar putea fi încurajată să se retragă din Siria cu perspectiva de a se alătura din nou grupului ţărilor G7, cu economii majore, potrivit unor rapoarte.
Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Captură Foto)

Preşedintele rus Vladimir Putin a fost criticat dur pentru sprijinul acordat Siriei, în ciuda afirmaţiilor că liderul sirian Bashar al-Assad s-a aflat în spatele unui atac chimic ce a avut loc săptămâna trecută în provincia nordică siriană Idlib, provocând zeci de morţi.

Rusia a fost suspendată din G7 – cunoscut atunci sub numele de G8 – în 2014 şi este de înţeles faptul că Vladimir Putin ar dori să îşi recupereze poziţia în forumul elitei politice.

Secretarul american de stat, Rex Tillerson, va ajunge la Moscova în această săptămână şi, potrivit unor rapoarte, el ar putea transmite un ultimatum din partea G7 – din care fac parte SUA şi Marea Britanie – ca Putin să îşi retragă forţele militare din Siria şi să pună capăt sprijinului acordat lui Assad.

Ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, anunţase anterior că şi-a anulat discuţiile cu omologul său rus Serghei Lavrov, ce urmau să aibă loc la Moscova, pentru a se concentra pe situaţia din Siria.

S-a afirmat că Johnson plănuieşte să folosească acest moment pentru a face presiuni asupra naţiunilor din G7, la o reuniune ce va avea loc în această săptămână, pentru a susţine apelul ca Rusia să îşi retragă forţele din Siria.

Surse ale guvernului britanic au afirmat că unii diplomaţi au depus, de asemenea, eforturi pentru a-l atrage pe Putin cu o posibilă redobândire a locului în Grupul G7.

O sursă guvernamentală britanică a declarat pentru ziarul The Telegraph: “Cred că Tillerson va putea călători în Rusia cu un scop foarte clar - în cazul în care Putin doreşte să îşi recupereze locul la principala masă de discuţii a problemelor internaţionale, el va trebui să scape de Assad.

“Trebuie să îi oferim o strategie de ieşire care îi permite să îşi salveze imaginea. Ultimatumurile nu tind să funcţioneze în cazul ruşilor. Dar el poate vedea că Siria devine tot mai mult o povară.

“Dacă l-ar forţa pe Assad să se retragă, ar putea transmite un mesaj clar că Rusia este dedicată reconstruirii Siriei, lucru care este în interesul Rusiei”.

Atacul chimic ce a avut loc în Siria săptămâna trecută l-a determinat pe preşedintele Donald Trump să lanseze zeci de rachete Tomahawk asupra unei baze aeriene siriene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe