Vladimir Grosu, potenţial judecător la CCM din partea Parlamentului, a semnat în 2015 garanţia de stat în cazul furtul miliardului

Vladimir Grosu
Vladimir Grosu (facebook.com/V. Grosu)

Unul dintre câştigătorii concursului pentru funcţia de judecător la Curtea Constituţională a Moldovei (CCM) din partea Parlamentului, Vladimir Grosu, se numără printre semnatarii hotărârii de guvern din martie 2015 cu privire la asigurarea stabilităţii sistemului bancar din Republica Moldova privind emiterea garanţiilor de stat în valoare de 5,3 miliarde de lei.

Vladimir Grosu, fost ministru al Justiţiei din partea PLDM în guvernul Gaburici a semnat alături de premier şi alţi doi miniştri a doua garanţie de stat pentru acoperirea găurii financiare create de furtul miliardului.

La 24 iulie, Comisia juridică a Parlamentului R. Moldova i-a selectat pe Nicolae Eşanu şi Vladimir Grosu pentru funcţia de judecător la CCM, hotărârea a fost însă dur criticată de experţi, presă şi internauţi.

Astfel, membrul Comisiei juridice, numiri şi imunităţi, Dinu Plîngău a declarat imediat după concurs că nu recunoaşte obiectivitatea evaluărilor făcute constatând că s-a produs un complot asupra independenţei justiţiei, „analizând procesele care au avut loc pe tot parcursul zilei în complexitatea lor.”

Deputatul PAS, Dumitru Alaiba, a scris duminică pe Facebook că selectarea celor doi judecători la CCM din partea Parlamentului a „trezit multe reacţii negative de la oameni sinceri. Nu cred la moment că voi putea da acest vot cu inima deschisă. O să am foarte, foarte multe întrebări.”