Vlad Voiculescu: Firea se comportă ca un tată de familie dependent de păcănele

Vlad Voiculescu
Vlad Voiculescu (Epoch Times România)

Proiectul de buget pentru 2020 prezentat de Gabriela Firea bucureştenilor este "o glumă proastă, o întruchipare a absurdului", a acuzat Vlad Voiculescu, candidatul PLUS pentru funcţia de primar general, care a prezentat o analiză privind planul de venituri şi cheltuieli al PMB pentru acesta.

"Firea se poartă cum s-ar purta un tată de familie dependent de păcănele: promiţi marea cu sarea şi realizezi de 7 ori mai puţin", a precizat fostul ministru al Sănătăţii, care a arătat că estimările de venituri prezentate de Firea la începutul fiecărui an în proiectul de buget au fost ratate de fiecare dată, iar în 2020 exagerează planificând venituri aproape duble faţă de cele înregistrate anul trecut.

"În 2017 a fost ratată ţinta de venituri cu puţin, în 2018 cu 27%, iar în 2019 cu 40%. Anul acesta nu se ţine cont de realitate, iar Gabriela Firea plusează cu minciunile din ultimii trei ani, pentru că a minţit din ce în ce mai mult. Anul ăsta planifică venituri de 7,2 miliarde de lei, când în niciun an nu au fost peste 4,2 miliarde de lei venituri. Anul acesta planifică aproape dublu fără nicio explicaţie", a declarat Vlad Voiculescu.

Candidatul PLUS la Primăria Capitalei a arătat că Firea minte în proiectul de buget pentru 2020.

"Firea spune că Primăria nu mai e dependentă de plăţile de la Guvern, deşi în ultimii ani a făcut Primăria din ce în ce mai dependentă de mila guvernului. În 2020, Gabriela Firea se aşteaptă să aibă venituri proprii de 3,2 miliarde de lei, cât a avut în fiecare dintre anii trecuţi alocări de la bugetul central. Firea îşi propune să realizeze un miliard de lei din vinieta Oxigen. Aceasta nu rezolvă nici traficul, nici poluarea. Ia bani de la oamenii săraci, blochează accesul în centru, dar scopul acestei viniete a fost să poată minţi că ia bani la buget. Aproape jumătate de miliard de euro ar veni din fonduri europene. Din păcate, PMB este la categoria «aşa nu». La capitolul fonduri europene, planificarea de primire de fonduri versus ce s-a realizat în anii trecuţi arată astfel: în 2018 a primit 34%, în 2019 a scăzut la 8%. Gabriela Firea ne spune că în 2020 va primi jumătate de miliard. Dacă ne gândim la transport şi termoficare, ştim că existau bani europeni, 177 de milioane de euro pentru tramvaie, dar licitaţia nu s-a încheiat, ne amintim scandalul, că documentaţia nu a fost bine făcută, iar pentru termoficare existau 180 de milioane de euro, dar nu au fost atraşi", a punctat Vlad Voiculescu.

Finanţist de meserie, fostul ministru a avertizat că estimările de venituri din capital prezentate în proiectul de buget al Gabrielei Firea arată că, în cazul în care nu minte, actualul primar general se pregăteşte să vândă active ale Bucureştiului pentru a putea face rost de bani la buget.

"Veniturile din capital sunt estimate la 565 de milioane de lei. În decembrie 2018, la acest capitol erau realizate 9,7 milioane de lei venituri, în septembrie 2019 erau 6 milioane de lei. Firea ne spune că de la 6 milioane de lei va ajunge la 565 de milioane de lei. Sunt două variante: fie se întâmplă o minune şi companiile municipale nu mai sunt producătoare de hârtii şi tocătoare de bani şi devin profitabile şi ne dau dividende, fie Gabriela Firea începe să vândă de prin casă, ca un jucător de păcănele care nu se poate stăpâni. Cred că ne pregăteşte vânzarea de lucruri de prin casă, altfel nu se poate. Fie e o minciună ordinară, fie pregăteşte vânzarea de lucruri", a punctat Vlad Voiculescu.

Candidatul PLUS a subliniat lipsa de proiecte utile şi realizate profesionist, referitor la cheltuielile din anii anteriori din bugetul Capitalei, când nici măcar banii alocaţi unor sectoare vitale, precum educaţia, sănătatea şi protecţia mediului nu au fost cheltuiţi integral, fără a lua în considerare cum au fost cheltuiţi.

"Avem două exemple: la mediu – ca să cheltuieşti bani trebuie să ai proiecte aşa cum se cuvine. Am zice că o administraţie ar putea să facă proiecte, dar se pare că nu. E uşor să dai banii pe vouchere, dar când a fost nevoie de lucruri importante, execuţia bugetară a fost de 20% la investiţii pentru protecţia mediului. Nici măcar banii alocaţi nu au fost cheltuiţi. Nu vorbim de impact, de cât de bine i-a cheltuit, ci vedem că nici măcar nu i-a cheltuit. Minciună după minciună. În 2020, sunt bugetate 500 de milioane pentru mediu. La sănătate arată cam la fel. Minciuni mari din 2017 până în 2020. Nu vorbim despre cât de eficient sunt investiţi, ci despre promisiuni făcute de Gabriela Firea în scris, în cifre. Vedem ce a realizat, de fapt. Nu talk-show-urile ne spun ce a făcut, ci cifrele ne spun ce s-a promis şi ce s-a livrat. Asta se promite acum fără niciun fundament. Veniturile noastre şi cheltuielile sunt la 4,2 miliarde de lei. Cum să sari la 7,2 miliarde de lei? Această simplă întrebare merită un răspuns din partea Gabrielei Firea, fără ţâfnă. Este datoare să spună cum a scos din pălărie acest buget", a declarat Vlad Voiculescu.

Candidatul PLUS pentru Primăria Capitalei a anunţat că în primele săptămâni de mandat ca primar va demara un audit în ce priveşte toate serviciile şi companiile municipale şi va transparentiza toate contractele municipalităţii.

"Vom transparentiza bugetarea, documentele vor fi publicate în format deschis, toate activele şi toate contractele de concesiune, de închiriere vor fi auditate. Toate astea care dau ocazia unor lipitori să sugă din seva Bucureştiului vor fi auditate. Toate documentele de achiziţii publice vor fi făcute publice. Dacă cineva din Primăria Bucureşti crede că lucrurile astea pot fi ascunse la infinit se înşală şi ar fi bine să clipească de două ori acum. Mizeria nu poate fi ascunsă la infinit", a concluzionat Vlad Voiculescu.

(sursa: ştiri.plus)