Vlad Voiculescu: Exportul paralel, o crimă. Ultimele imunoglobuline revândute în străinătate

O femeie a murit în lipsa imunoglobulinei. Oare viaţa i-ar fi putut fi salvată dacă Ministerul Sănătăţii n-ar fi permis ca imunoglobulina nu ar fi plecat la export paralel?, ridică întrebarea Vlad Voiculescu.
Vlad Voiculescu
Vlad Voiculescu (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

Ministerul Sănătăţii nu doar că a eliminat Lista Medicamentelor Esenţiale, forţând astfel producătorii de imunoglobuline să părăsească piaţa românească, ci, mai mult, a permis ca 100 de cutii de imunoglobuline să meargă la EXPORT PARALEL (lotul cu nr. 4359800016 conţinând peste 100 de cutii de Privigen fiind revândut în străinătate la un preţ mai bun), atrage atenţia, pe Facebook, fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

Acest lucru s-a "întâmplat ", ministrul Bodog avea atât informaţiile (sesizări ale pacienţilor la www.medicamente-lipsa.ro şi notificările producătorilor) cât şi baza legală pentru a opri acest export paralel, arată Voiculescu.

"Exportul paralel de medicamente este o practică legală atât timp cât nu lasă pacienţii români fără medicamente. Din acel moment, devine o crimă. Una profitabilă, una încurajată chiar de statul român, cu precădere în mandatele domnilor Bănicioiu şi Bodog.

Rămâne însă întrebarea: oare doamna care a murit weekendul trecut la Alba Iulia ar fi putut fi salvată dacă acele cutii nu ar fi plecat la export paralel? Dar dacă domnul Bodog ar fi recunoscut problema la timp în loc să pretindă că "aceasta e o informaţie lansată de fostul ministru pe facebook"?", scrie, pe Facebook, fostul ministru.

Reamintim că de 4 luni bolnavii sunt afectaţi de criza imunoglobulinelor. Potrivit fostului ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu, la lipsa imunoglobulinei s-a ajuns la fel cum s-a ajuns şi la dispariţia altor tratamente ce pot salva vieţi, prin eliminarea listei de medicamente esenţiale de către guvernarea PSD.

Concret, în România existau 4 producători de imunoglobuline. În 2015, unul şi-a depus cerere de retaragere, iar altul un an mai târziu, relatează Pro TV. Aşadar, anul trecut tratamentul a fost inclus pe lista medicamentelor esenţiale, a căror preţ urma să cresc şi s-a cerut raportarea şi monitorizarea stocurilor. Mai mult, s-a redactat un ordin de ministru care îi obliga pe distribuitorii cu care avem contracte să asigure mai întâi necesarul pentru România. Acest ordin a intrat în vigoare în luna martie a acestui an, fiind semnat chiar de Florian Bodog. Lista medicamentelor esenţiale a fost eliminată la începutul lui 2017 şi o dată cu ea şi majorarea preţurilor, aşa că şi al treilea producător a anunţat că se retrage de la noi.

Ori, arată Vlad Voiculescu, deşi ordinul de ministru a fost aprobat pe 14 martie, în luna aprilie 100 de cutii de imunoglobuline au fost exportate. Aceasta în condiţiile în care pe site-ul medicamente-lipsa.ro erau înregistrate două notificări încă din 8 martie, dar nimeni nu le-a luat în seamă.

Între timp o femeie a murit iar spitalul din Sibiu a eliberat formularele pentru tratament în străinătate pentru 4 bolnavi în stare gravă. Tratamentul va fi suportat de stat, însă cei 4 vor trebui să plătească transportul şi cazarea....

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne