Vlad Voiculescu anunţă "o criză umanitară". Bodog, acuzat de "prostie cruntă şi orgoliu criminal"

Lista medicamentelor esenţiale este doar una dintre măsurile luate anul trecut de tehnocraţi, care au fost desfiinţate de noua putere instalată după alegeri. Decizia a început deja să facă victime, a atras atenţia tehnocratul Vlad Voiculescu.
Vlad Voiculescu
Vlad Voiculescu (Florin Chirilă / Epoch Times România)

Majoritatea ştirilor au semnalat, mai degrabă sec, moartea unei femei din cauza lipsei unui medicament. Aparent nimic nemaivăzut la noi, toată lumea ştie că se moare în spitalele din România, nu este însă cu niciun chip ceva banal şi nici ceva ce nu putea fi evitat, a tras un semnal de alarmă, pe pagina sa de socializare, fostul ministru tehnocrat al Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

"Este tragedia unei doamne care lucrase toată viaţa în sistemul medical şi este o tragedie izvorâtă din nou din prostie cruntă şi orgoliu criminal. Prostia cruntă de a elimina lista medicamentelor esenţiale introdusă anul trecut prin HG 800/2016 şi orgoliul criminal de a nu recunoaşte şi îndrepta greşeala nici după 11 luni", a declarat Vlad Voiculescu.

Şi cum cele de mai sus nu se întâmplă pur şi simplu, fostul ministru a publicat lista cu cei care au decis eliminarea listei medicamentelor esenţiale din legislaţia românească:

- Domnul Florin BUICU (Preşedinte Comisia Sănătate - Camera Deputaţilor - PSD)

- Domnul Atilla LASZLO (Preşedinte Comisia Sănătate - Senat - UDMR)

- Domnul Prof. Dr. Florian BODOG (Ministrul Sănătăţii - PSD)

- Domnul Sorin GRINDEANU (Premier în vremea când lista a fost eliminată - PSD?)

- Domnul Mihai TUDOSE (Premier din 29 Iunie încoace- PSD)

- Undeva în background este şi domnul DRAGNEA, dar dânsul în general nu are nicio vină...

"Mă întreb dacă moartea Mariei M., 69 de ani, într-un spital din Alba Iulia, nu a fost totuşi în zadar... Acum ceva mai bine de o săptămână, am fost invitat la un eveniment organizat de European Public Health Alliance sub auspiciile Ministerului Sănătăţii din Bulgaria, ţara care se pregăteşte să preia Preşedinţia Consiliului UE. Bineînţeles că am vorbit despre lista medicamentelor esenţiale, despre măsurile luate anul trecut şi desfiinţate anul acesta; Bineînţeles că nicio ţară europeană nu se mai confruntă cu dispariţii ale medicamentelor esenţiale şi lucruri de o asemenea gravitate; Bineînţeles că toate statele membre şi toate instituţiile europene aveau reprezentanţi acolo; Bineînţeles că din partea Ministerului Sănătăţii nu era nimeni, deşi România va prelua Preşedinţia în ceva mai mult de 1 an", a precizat Vlad Voiculescu.

Potrivit fostului ministru, ne confruntăm în România, din nou, cu lipsuri acute în spitale şi retragerea de pe piaţă a mii de molecule, unele dintre ele clasificate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii ca medicamente esenţiale, avem de-a face cu o criză umanitară.

"Săptămâna viitoare voi vorbi din nou, în Parlamentul European, exact despre asta. Este bine ca lucrurile să fie cunoscute şi înţelese, de la oamenii din satele României până la cel mai înalt nivel. Nimeni nu va veni însă să ne rezolve problemele: nici sărmanii oameni din cine ştie ce cătun care vor continua să voteze cum le spune primarul, nici mai marii Europei, care au problemele lor şi care şi dacă ar vrea, nu ar putea interveni peste politicile naţionale de sănătate. Dacă mai mulţi dintre noi însă - medici, pacienţi, politicieni, cetăţeni - ne-am găsi curajul să spunem adevărul... chiar dacă doare, chiar dacă nu ne face să fim "mândri că suntem români"... poate că am mai avea o şansă. Poate că moartea Mariei M., 69 de ani, într-un spital din Alba Iulia, nu ar fi atunci în zadar! Pentru că Maria M. era sora cuiva, mama cuiva, mătuşa cuiva...", a subliniat Vlad voiculescu.

Replica lui Florian Bodog

"Înţeleg supărarea şi durerea tuturor semenilor mei care suferă din cauza stării sistemului de sănătate românesc. Resimt acut şi cu deplină responsabilitate fiecare sincopă care afectează pe cineva. Atât cât îmi stă în putinţă, în limitele legii şi ale onoarei, vă garantez că fac tot ce pot pentru că acest sistem sanitar românesc, neglijat de prea multă vreme, să funcţioneze. Atât cât poate el funcţiona de bine...

Garantez şi stau la dispoziţia oricui cu dovezile aferente că am făcut tot ce un ministru poate face astăzi, pentru a rezolva inclusiv problema gravă a imunoglobulinei. Faptul că n-a ajuns în timp util la spitalul din Alba Iulia este unul dureros. Regret profund ce s-a întâmplat, dar acuzaţia că aş lăsa vieţile pacienţilor în voia sorţii o resping cu toată tăria! O astfel de acuză denotă crasă lipsă de caracter şi de discernământ.

Există documente care dovedesc fără dubiu că problema imunoglobulinei a apărut anul trecut, pe vremea când Ministerul Sănătăţii era condus de "ministrul facebook", cel care s-a remarcat doar prin preocuparea de a avea o imagine bună pe reţelele sociale. Apropo, dle domnule fost ministru al Sănătăţii, se numeşte imunoglobulină, nu imunoglobină! Poate reuşiţi să reţineţi măcar denumirea corectă...

Românii trebuie să cunoască realitatea şi trebuie să ştie că acest fost ministru nu a făcut nimic în mandatul său pentru a rezolva vreo problemă, asta sau alta. A considerat că este suficient să contabilizeze într-un document medicamentele care lipsesc de pe piaţă, fără să ia măsurile prin care să asigure medicamentele necesare în ţară.

Pacienţii nu se tratează însă cu like-uri sau hashtag-uri, nu se operează cu share-uri. Ministrul Sănătăţii este şi al celor care nu folosesc internetul şi al copiilor care învaţă în case dărăpănate, ministrul Sănătăţii este şi al celor care stau ore întregi în camerele de gardă. Nu caut scuze în trecut, dar adevărul trebuie spus răspicat. Spre deosebire de predecesorul meu "tehnocrat", eu m-am implicat concret pentru a aduce imunoglobulină pacienţilor care au nevoie. În repetate rânduri m-am întâlnit cu producătorii şi i-am convins să aducă cantitatea necesară pentru tratamentul cazurilor severe.

În această noapte, la ora 04.00, după ce a trecut de verificările de calitate necesare, comanda de 2.200 de flacoane de Pentaglobin a plecat spre toate unităţile spitaliceşti din ţară. De asemenea, în următoarele două săptămâni, vor mai ajunge încă 900 de flacoane de Intratec (100 ml), 6.000 flacoane Pentaglobin (50ml) şi 4.000 de flacoane Pentaglobin (100 ml), cantităţi ce vor acoperi nevoile pacienţilor din România. Până când vor sosi, spitalele care se confruntă cu cazuri urgente pot apela la unităţile medicale din ţară, unde am identificat existenţa a 1.700 de fiole de imunoglobulină.

Eu sunt primul care îşi doreşte să existe toate medicamentele necesare pentru pacienţi. Da, ştiu, eu nu sunt activ pe reţelele de socializare. Ştiu, nu sunt pe gustul generaţiei hashtag, mai mult, sunt din partidul pe care unii îl urăsc de moarte. Eu sunt medic şi încerc, aşa cum ştiu eu mai bine, să fac tot ce pot pentru pacienţi. Am tăcut până acum pentru că nu mi se pare corect, faţă de predecesorii mei din conducerea Ministerului, să scot la iveală tot gunoiul lăsat pe clanţă. Domnule ex-ministru "hashtag", vă atenţionez public că, de acum încolo, ori de câte ori mă veţi acuza pe nedrept, voi demonstra lipsa dumneavoastră de preocupare pentru lucrurile pe care mi le reproşaţi mie astăzi. În rest, aveţi aprecierea mea pentru efortul de a sprijini părinţii copiilor bolnavi de cancer, în calitate de preşedinte de ONG. Aţi fi avut şi respectul meu dacă aţi fi făcut lucruri utile pentru toţi bolnavii, atunci când eraţi ministru al Sănătăţii."

Mesajul celor afectaţi de criza imunoglobulinelor

Otilia Stânga - vicepreşedintele asociaţiei de pacienţi ARPID - i-a trimis în această dimineaţă un mesaj ministrului Florian Bodog, din care reiese cum stă de fapt treaba în privinţa imunoglobulinelor.

"Domnule Ministru,

De fapt criza imunoglobulinelor a început în urmă cu doi ani, în timpul guvernării Ponta, când s-au ieftinit foarte mult medicamentele. Atunci s-au retras de pe piaţă IG Vena şi Octagam. Privigen a anunţat retragerea de pe piaţă în urmă cu un an, dar după emiterea HG 800/2016 au decis să rămână în continuare. Aceste informaţii au fost confirmate şi de distribuitori, nu provin doar de la dl. Voiculescu. Cele 1700 de flacoane de imunoglobulină identificate nu sunt de fapt 1700, ştiu sigur că între ele sunt declarate şi flacoane de imunoglobulină anti-D.

Aţi promis că cele 900 de flacoane de Intratect vor ajunge în spitale cel târziu la sfârşitul lunii noiembrie. Comunicatul de presă al Unifarm de ieri amână acest termen cu alte 2 săptămâni. Pacienţii cu reacţii adverse la Intratect nu au încă alternativă de tratament, nici măcar ca o luminiţă la capătul tunelului.

Nu susţine nimeni că dl. Voiculescu ar fi perfect, totuşi, cât timp dumnealui a fost ministru al sănătăţii nu a decedat nici un pacient cu imunodeficienţă primară din lipsă de tratament... I-am scris şi lui, exact cum v-am scris şi dumneavoastră, fără să îl cunosc de dinainte, despre problemele pe care le întâmpinăm cu tratamentul. Diferenţa e că dumnealui a găsit o soluţie în decurs de câteva zile, nu ştiu dacă cea mai bună sau nu, şi nu sunt eu în măsură să judec, cert e că în decurs de 2 săptămâni de la anunţarea problemei am avut din nou imunoglobulină în spitale. Echipa dumneavoastră ştie încă din vară, totuşi de atunci şi până acum pacienţii cu imunodeficienţe primare nu au încă acces la tratament.

Nu sunt adepta spălării rufelor în public şi am încercat să purtăm un dialog civilizat cu dumneavoastră şi echipa dumneavoastră, dar pacienţii noştri sunt într-o stare mult prea gravă la ora actuală şi această situaţie nu mai poate continua. Din lista de urgenţe comunicată ministerului, un singur pacient a primit până acum imunoglobulina promisă. Nu neg că în ultima lună aţi făcut eforturi intense pentru soluţionarea acestei crize, dar dacă aţi fi recunoscut din vară că există o problemă situaţia actuală ar fi putut să fie evitată.

Şi, apropo, tactică asta cu cea mai bună apărare este atacul e cam veche şi nu vă face cinste... Îmi pare rău s-o spun."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne