Vlad Filat intră în greva foamei pentru a protesta faţă de tratamentul inuman din penitenciar

Avocaţii fostului lider PLDM, Vlad Filat, au anunţat luni, 30 noiembrie, că acesta intră în greva foamei, aceasta fiind o formă de protest împotriva administraţiei Penitenciarului şi a Procuraturii Anticorupţie.
Vlad Filat, fostul lider PLDM
Vlad Filat, fostul lider PLDM (stiri24.md)

„Având în vedere tratamentul inuman şi degradant la care este supus constant Vlad Filat în cadrul Penitenciarului nr.13, inclusiv eforturile autorităţilor Republicii Moldova de a-i limita orice contact cu publicul, Biroul Asociat de Avocaţi „Popa şi Asociaţii” precizează că, începând cu ziua de astăzi, 30 noiembrie, acesta a intrat în greva foamei în semn de protest faţă de acţiunile întreprinse de către Procuratura Anticorupţie şi Administraţia Penitenciarului nr.13”, se arată într-un comunicat de presă al avocaţilor, citat de ziarulnational.md.

Avocatul lui Vlad Filat a anunţat că fostul premier a intrat în greva foamei după ce s-a plâns că este intimidat şi prin intermediul deţinuţilor.

Avocatul a mai precizat: „cadrul ultimelor întâlniri cu apărătorii, deputatul Vlad Filat s-a plâns pe faptul că în privinţa sa sunt constant întreprinse acţiuni de intimidare, inclusiv prin intermediul deţinuţilor din penitenciar. Acesta consideră că scopul respectivelor acţiuni ilegale din partea autorităţilor statului nu este altul decât demoralizarea sa”.

De menţionat ar fi că, sâmbătă, 28 noiembrie, soţia liberal-democratului, jurnalista Angela Gonţa a postat pe pagina sa de Facebook fragmente din scrisorile primite din penitenciar, prin intermediul cărora Filat a anunţat-o că ar fi fost mutat deja a treia oară într-o altă celulă la subsol, în condiţii mizere şi că săptămâna viitoare intenţionează să-şi scrie testamentul, în caz că i s-ar putea întâmpla ceva.

„La data de 24 noiembrie 2015, domnul Vlad Filat a fost transferat într-o altă celulă, la subsol. Din explicaţiile conducerii Penitenciarului, pretextul care a stat la baza transferului ar fi servit o „pană de curent”. Reţinem, că acest transfer este deja, al treilea la număr, care îl vizează pe Vlad Filat, iar de fiecare dată, transferul se realizează în condiţii cel puţin suspecte”, a menţionat avocatul fostului premier, Igor Popa, conform adevărul.md.

Potrivit acestuia, administraţia penitenciarului i-a asigurat că până luni, linia de curent va fi reparată, iar Filat va fi mutat în celula precedentă.

După anunţul făcut de Filat, mai mulţi colegi din PLDM au decis să-i facă o vizită, însă pe motivul că nu au cerut permisiunea procurorului care instrumentează cazul, conducerea penitenciarului nu le-a permis întrevederea. Aceştia au avut parte însă de o excursie prin penitenciar, rămânând oripilaţi de condiţiile în care ar fi stat fostul lor lider de partid, după ce au văzut celula de la subsol.

„În celula unde este deţinut acum este o mizerie totală. Un pat cu sârme, nici nu există elementarul, pereţii toţi dărăpănaţi, cabluri întinse într-o parte şi în alta, deci este o mizerie totală”, a declarat Tudor Deliu, potrivit jurnal.md.

„Faţă de domnul Filat au o atitudine discriminatorie. Eu am fost şi în alte celule şi e complet altă situaţie, dar să-l iei tu dintr-o celulă şi să nu-i dai pernă, dar să-i propui doar un sac în care se doarme fără saltea şi fără nimic... credeţi-mă că-i ieşit din comun”, a afirmat Maria Ciobanu.

Amintim că Vlad Filat a fost reţinut de Centrul Naţional Anticorupţie după ce a rămas fără imunitate parlamentară, la 15 octombrie, fiind acuzat de implicare în dosarul cunoscut ca "jaful secolului", în urma căruia peste un miliard de dolari au fost scoşi din sistemul bancar al ţării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe