Vlad Filat: Evenimentele care vor avea loc la 1 mai trebuie să fie orientate spre oamenii care muncesc, dar nu să aibă conţinut politic

Premierul moldovean Vlad Filat.
Premierul moldovean Vlad Filat. (JANEK SKARZYNSKI / AFP / Getty Images)

Prim-ministrul Vlad Filat a desfăşurat astăzi o şedinţă cu responsabilii de organizarea mitingului solidarităţii, care se va desfăşura la 1 mai, de Ziua Internaţională a Solidarităţii Oamenilor Muncii, în Piaţa Marii Adunări Naţionale cu începere de la ora 10.00, informează Epoch Times România cu referire la Serviciul comunicare şi relaţii cu presa al Executivului.

La şedinţă au participat vicepremierul Mihai Moldovanu, Ministrul Afacerilor Interne Alexei Roibu, Preşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) Oleg Budza, Preşedintele Confederaţiei Naţionale a Patronatului din Moldova (CNPM) Leonid Cerescu. Mitingul ce va avea loc la 1 mai, este o acţiune comună a sindicatelor, patronatelor şi Guvernului Republicii Moldova. Evenimentul este autorizat.

Vlad Filat a fost informat despre mersul lucrărilor de pregătire a evenimentului. Conform informaţiei prezentate, la mitingul din PMAN vor participa oameni din toate raioanele ţării. În aceeaşi zi, în centru capitalei va fi organizat şi un festival de muzică cu genericul „Pace! Muncă! Mai!".

"Ziua de 1 mai este Ziua Solidarităţii Oamenilor Muncii, de aceea evenimentele care vor avea loc trebuie să fie orientate spre oamenii care muncesc, dar nu să aibă conţinut politic. Evenimentele politice pot fi organizate în oricare altă zi", a spus Vlad Filat.

În cadrul şedinţei s-a discutat despre necesitatea asigurării tuturor condiţiilor necesare pentru participanţii la acţiune, având în vedere şi temperaturile înalte care vor fi înregistrate mâine. Prim-ministrul a solicitat Ministerului Afacerilor Interne şi altor structuri responsabile cu organizarea evenimentului să depună toate eforturile pentru buna desfăşurare a acestuia.

La festivalul de muzică „Pace! Muncă! Mai" vor evolua renumiţi interpreţi autohtoni şi colective de dansuri precum Ansamblul Naţional Academic de Dansuri Populare „Joc", formaţia „Catharsis", Doiniţa Ghermăn, Iurie Sadovnic, Laurenţiu Popescu şi alţii.

Cu prilejul organizării manifestaţilor dedicate Zilei Internaţionale a Solidarităţii Oamenilor Muncii, circulaţia transportului auto pe Bd. Ştefan cel Mare va fi sistată şi redirecţionată pe străzile adiacente, iar angajaţii poliţiei rutiere vor intensifica procesul de supraveghere a circulaţiei rutiere şi vor activa într-un regim sporit. Concomitent, va fi majorat şi numărul echipajelor de patrulare în locurile de agrement.

Aproape două mii de angajaţi ai Ministerului de Interne vor asigura ordinea publică în timpul manifestaţiilor dedicate Zilei Muncii, care se vor desfăşura pe 1 mai în Piaţa Marii Adunări Naţionale. În afară de sindicalişti, prezenţa în piaţă şi-au anunţat-o şi simpatizanţii Partidului Comuniştilor. PCRM doreşte desfăşurarea Congresului Civic în această zi.

MAI face apel către participanţii la manifestaţii să se abţină de la provocări şi insulte reciproce şi promite sancţiuni în cazul în care acţiunile acestora nu se vor încadra în normele legale.

Reamintim că, dreptul de a organiza acţiuni în masă în PMAN a fost revendicat de şase organizaţii, printre care şi două formaţiuni politice. Toţi doreau să organizeze, pe 1 mai, diverse manifestaţii cu ocazia Zilei Internaţionale a Muncii. Primăria însă a decis ca de 1 mai, Piaţa Marii Adunări Naţionale să fie oferită PLDM, pentru organizarea unei întruniri cu ocazia Zilei Muncii. Liberal-democraţii ulterior au cedat piaţa sindicatelor.