Vizita în Shenzhen a noului lider chinez transmite două mesaje

Pe lângă promisiunile de menţinere a economiei pe drumul cel bun, călătoria lui Xi Jinping în Shenzhen, de vinerea trecută, a arătat câteva semne despre cum are de gând să procedeze noul lider al regimului chinez.

În primul său turneu oficial în afara Beijingului de la preluarea conducerii Partidului Comunist Chinez (PCC), Xi a efectuat vinerea trecută o vizită la Shenzhen, în provincia Guangdong, centrul economic sudic ce se învecinează cu Hong Kong-ul, adesea menţionat ca fereastra deschiderii politice a Chinei.

Ziarul de stat Global Times a afirmat că vizita lui Xi imită călătoria lui Deng Xiaoping de acum 20 de ani şi semnalizează angajamentul noii conduceri pentru aprofundarea reformei.

Dar în afară de promisiunea de a menţine economia pe drumul cel bun, au existat şi alte indicii demne de remarcat.

Un element pe care comentatorii l-au surprins este faptul că Xi nu s-a întâlnit cu directorul executiv al Hong Kong-ului, care a fost în provincia Guangdong în aceeaşi zi.

Turul lui Xi nu a ieşit în evidenţă - ziarul chinez de stat Xinhua nu l-a menţionat în ştirile din acea zi.

Directorul executiv al Hong Kong-ului, Leung Chun-ying, a vizitat şi el provincia Guangdong pe 7 decembrie, pentru a participa la o reuniune organizată de Federaţia Industriilor din Hong Kong, Consiliul de productivitate din Hong Kong şi Consiliului Deltei Râului Pearl.

Apple Daily din Hong Kong l-a citat pe comentatorul Lin Heli ca spunând că, atunci când liderii de partid şi directorul executiv al Hong Kong-ului s-au aflat anterior simultan în Guangdong, ei se întâlneau din curtoazie sau de nevoie.

"Beijingul este suspicios în privinţa eficienţei lui Leung din ultimele câteva luni de când a fost numit. Eu cred că Xi Jinping ar fi dorit o discuţie faţă-în-faţă cu Leung, pentru a obţine informaţii directe", a spus Lin.

Cu toate acestea, când Xi a părăsit Shenzhen îndreptându-se spre Zhuhai, pe 8 decembrie, Hong Kong Radio a raportat că el nu se va întâlni cu Leung.

Problema Falun Gong

Una dintre cele mai spinoase probleme pe care Xi a moştenit-o ca şi conducător al partidului este persecuţia practicii spirituale Falun Gong, care are loc şi în prezent, de 13 ani. Potrivit multor comentatori, această chestiune a devenit o problemă enormă pentru Partidul Comunist, deoarece implică crime comise împotriva umanităţii, care odată abordate, ar putea dăuna grav Partidului.

Potrivit surselor Falun Gong, hărţuirea practicanţilor Falun Gong a trecut în ultimele luni de pe continent în Hong Kong, aceasta fiind condusă de Hong Kong Youth Care Association Limited (HKYCA), un grup recent format ce are legături cu Partidul Comunist. Activităţile lor principale implică întreruperea acţiunilor şi hărţuirea practicanţilor Falun Gong şi a evenimentelor lor de protest.

Pe 6 decembrie, ziua premergătoare vizitei lui Xi în Shenzhen, vicepreşedintele Guo Lin şi alţi membri ai HKYCA au asediat două zone unde se ofereau informaţii despre persecuţia Falun Gong în Hong Kong, în conformitate cu relatările doamnei Liao, o coordonatoare a acţiunilor Falun Gong. Dar pe 7 şi 8 decembrie, membrii HKYCA au plecat brusc, a spus ea.

Mesajele lui Xi

Potrivit lui Lin Zixu, un analist Epoch Times, motivul pentru retragerea bruscă a HKYCA este faptul că Xi începe să se distanţeze de intransigenţii din partid.

Lin a spus că vizită lui Xi în sudul Chinei trimite două mesaje. Unul este anunţarea celor de dreapta că el va urma calea lui Deng şi că va exista puţin spaţiu pentru reformă politică.

Potrivit lui Lin, celălalt mesaj este adresat fanaticilor Partidului Comunist, sau stângiştilor, care pledează pentru campanii de persecuţie în stilul lui Mao.

Printre fanatici se află membri ai fracţiunii lui Jiang Zemin, fostul şef al securităţii Zhou Yongkang, şi membrul demis al Biroului Politic Bo Xilai, care au depus eforturi pentru menţinerea persecuţiei împotriva Falun Gong, astfel încât să se protejeze de responsabilitatea pe care o au referitor la atrocităţile care au loc asupra practicanţilor Falun Gong.

Dojana lui Xi la adresa lui Leung Chun-ying din Hong Kong pare să facă parte din cel de-al doilea mesaj şi este un semn de dezaprobare a acţiunilor lui Leung în general, care a devenit o ruşine pentru PCC, a spus Lin.

chinareports@epochtimes.com