Vizita directorului CIA la Moscova coincide cu anunţul retragerii trupelor ruseşti din Siria

Un oficial rus din Ministerul de Externe a confirmat faptul că şeful CIA a vizitat Moscova în luna martie. Nu se ştie care a fost motivul exact al vizitei, dar aceasta a coincis cu decizia Rusiei de a începe retragerea unei părţi din forţele sale ce operează în Siria.
John Brennan, fost director CIA în administraţia Obama
John Brennan, fost director CIA în administraţia Obama (Getty Images)

John Brennan, directorul CIA, a efectuat o vizită secretă la Moscova în această lună, conform viceministrului rus de Externe Oleg Siromolotov. Vizita, a declarat oficialul rus, nu a avut legătură cu decizia recentă a Rusiei de a începe retragerea unei mari părţi din forţele sale militare din Siria.

"Nu este un secret că Brennan a fost la Moscova", a declarat Siromolotov citat de agenţia de ştiri Interfax luni. “Dar el nu a făcut o vizită la Ministerul de Externe. Ştiu sigur că s-a întâlnit cu Serviciul Federal pentru Securitate (succesorul KGB-ul) şi cu alţii.”

Nu este clar de ce a vizitat Brennan Moscova, dar vizita sa pare să fi coincis cu anunţul surpriză făcut de preşedintele rus Vladimir Putin în 14 martie, când a declarat că operaţiunea de luptă a Rusiei în Siria se apropie de sfârşit şi că Moscova îşi va retrage în curând o parte din forţele din ţara arabă, unde a desfăşurat aproape 170 de atacuri aeriene, aparent împotriva grupurilor teroriste precum Statul Islamic. Totuşi, SUA şi aliaţii săi au acuzat că loviturile aeriene ruseşti au vizat în principal grupurile rebele moderate care doresc înlăturarea de la putere a preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

În plus, decizia Rusiei de a-şi retrage o mare parte din trupe a fost urmată de o vizită efectuată de secretarul de stat american John Kerry la Moscova săptămâna trecută. Kerry s-a întâlnit personal cu Putin şi cu ministrul de Externe, Serghei Lavrov.